Domácí výroba jablečného octa

Jablečný ocet si můžeme překvapivě snadno připravit v domácích podmínkách. Postup je jednoduchý a zvládnou ho i začátečníci. Podmínkou úspěchu se tak stává pouze trpělivost a příkladná péče o nálev.
Jablečný ocet si můžeme překvapivě snadno připravit v domácích podmínkách. Postup je jednoduchý a zvládnou ho i začátečníci. Podmínkou úspěchu se tak stává pouze trpělivost a příkladná péče o nálev.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
2 litry octa
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    jablka 1kg celá
    voda 2l
Pokyny
  1. Do sterilizované nádoby (vhodná je například 5l sklenice od okurek) nastrouháme celá jablka i se slupkami a jádřinci.
  2. Do hrnce nalijeme vodu, nasypeme cukr a dobře promícháme.
  3. Nastrouhaná jablka zalijeme cukrovou vodou (měla by sahat asi 5 cm pod okraj nádoby), nádobu přikryjeme gázou nebo papírovou utěrkou a „víčko“ upevníme gumičkou.
  4. Nádobu s nálevem postavíme na světlé a teplé místo, kam ale nedopadá přímé slunce.
  5. Takto ji ponecháme 10 dnů a vždy 2x denně nálev hezky ode dna promícháme.
  6. Po této době obsah lahve scedíme přes jemné plátno do jiné sterilizované nádoby, zakryjeme novým „víčkem“ a postavíme tentokrát do chladu a temna, nejlépe do sklepa.
  7. Takto ho ponecháme 3 týdny stát. Na závěr už hotový jablečný ocet znovu přecedíme přes jemné plátno do uzavratelné lahve.
  8. Takto připravený jablečný ocet by nám měl vydržet po celý rok.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*