Jablečný ocet si můžeme překvapivě snadno připravit v domácích podmínkách. Postup je jednoduchý a zvládnou ho i začátečníci. Podmínkou úspěchu se tak stává pouze trpělivost a příkladná péče o nálev.
|
Jablečný ocet si můžeme překvapivě snadno připravit v domácích podmínkách. Postup je jednoduchý a zvládnou ho i začátečníci. Podmínkou úspěchu se tak stává pouze trpělivost a příkladná péče o nálev.
|
Porce
2 litry octa
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
jablka
1kg
celá
voda
2l
třtinový cukr
300g
|
Pokyny
- Do sterilizované nádoby (vhodná je například 5l sklenice od okurek) nastrouháme celá jablka i se slupkami a jádřinci.
- Do hrnce nalijeme vodu, nasypeme cukr a dobře promícháme.
- Nastrouhaná jablka zalijeme cukrovou vodou (měla by sahat asi 5 cm pod okraj nádoby), nádobu přikryjeme gázou nebo papírovou utěrkou a „víčko“ upevníme gumičkou.
- Nádobu s nálevem postavíme na světlé a teplé místo, kam ale nedopadá přímé slunce.
- Takto ji ponecháme 10 dnů a vždy 2x denně nálev hezky ode dna promícháme.
- Po této době obsah lahve scedíme přes jemné plátno do jiné sterilizované nádoby, zakryjeme novým „víčkem“ a postavíme tentokrát do chladu a temna, nejlépe do sklepa.
- Takto ho ponecháme 3 týdny stát. Na závěr už hotový jablečný ocet znovu přecedíme přes jemné plátno do uzavratelné lahve.
- Takto připravený jablečný ocet by nám měl vydržet po celý rok.