Nadýchaný kakaový korpus a spousta šlehačky, to je Harlekýn. Lehký, osvěžující dezert, který je na přípravu poměrně jednoduchý a rychlý. Správný Harlekýn by neměl být překrojený, ale měl by mít pouze jeden vyšší korpus, bohatě zdobený bílou a pařížskou šlehačkou. A komu se to zdá málo, může dort ještě dozdobit čokoládou, nebo čokoládovými hoblinkami. Jak na to?
|
Nadýchaný kakaový korpus a spousta šlehačky, to je Harlekýn. Lehký, osvěžující dezert, který je na přípravu poměrně jednoduchý a rychlý. Správný Harlekýn by neměl být překrojený, ale měl by mít pouze jeden vyšší korpus, bohatě zdobený bílou a pařížskou šlehačkou. A komu se to zdá málo, může dort ještě dozdobit čokoládou, nebo čokoládovými hoblinkami. Jak na to?
|
Porce
kulatá forma průměr 18-20 cm
|
Doba přípravy
45 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Minimálně 12 – 24 hodin dopředu si svaříme pařížskou smetanu.
- Smícháme 250 g smetany, cukr, kakao a svaříme, stačí několik minut.
- Následně vše promixujeme tyčovým mixérem a dáme vychladit.
- Na korpus si do mísy prosejeme mouku, kakao a prášek do pečiva.
- Žloutky vyšleháme se 2/3 cukru do pěny a postupně zašleháváme studenou vodu.
- Přidáme moučnou směs a dobře promícháme (těsto bude poměrně husté)
- Bílky vyšleháme se zbylou 1/3 cukru do pevného sněhu a ručně vmícháme lehce do těsta.
- Formu si vyložíme pečicím papírem a naplníme těstem.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C asi na 20 minut.
- Po upečení necháme korpus chvíli odstát a vychladnout ve formě, pak vyklopíme, ořízneme boky a necháme úplně vychladnout.
- Korpus položíme na tác, můžeme příp. seříznout do roviny.
- Předtím, než budeme dort zdobit, přilijeme 100 g smetany k základu na pařížskou šlehačku a vyšleháme ho do hustého, ale lehkého a nadýchaného krému.
- Bílou klasickou smetanu vyšleháme do tuha.
- Šlehačky dáme do zdobicích sáčků a naneseme na korpus.
- Na závěr můžeme dort dozdobit čokoládou, nebo čerstvým ovocem.
Dort Harlekýn můžeme podávat ihned, aniž bychom ho museli chladit v ledničce. Pamatujte, že by se měl spotřebovat do 24 hodin.