Dort Šarlota je jeden z nejjednodušších, ale velmi efektních dezertů. Poznáte jej podle toho, že je kolem dokola obložený cukrářskými piškoty. Základem je lehký nadýchaný krém, který můžeme připravit ze šlehačky, tvarohu, zakysané smetany nebo mascarpone. Na horní část dortu pak patří spousta čerstvého ovoce. Pokud jej navíc ozdobíme po obvodu mašlí, hned máme krásný dárek třeba pro blížící se Svátek matek!
|
Dort Šarlota je jeden z nejjednodušších, ale velmi efektních dezertů. Poznáte jej podle toho, že je kolem dokola obložený cukrářskými piškoty. Základem je lehký nadýchaný krém, který můžeme připravit ze šlehačky, tvarohu, zakysané smetany nebo mascarpone. Na horní část dortu pak patří spousta čerstvého ovoce. Pokud jej navíc ozdobíme po obvodu mašlí, hned máme krásný dárek třeba pro blížící se Svátek matek!
|
Suroviny
tvaroh
500g
polotučný ve vaničce
ovoce
300g
čerstvé na ozdobu
Mascarpone
250g
smetana ke šlehání
250ml
želatina
6plátek
cukr moučka
4lžíce
studená voda
3lžíce
piškoty
2balení
cukrářské (cca 30 ks)
vanilkový lusk
1ks
|
Pokyny
- Dno a obvod formy si vyložíme cukrářskými piškoty. (Použijeme formu s odnímatelným dnem nebo rozevíracím obvodem).
- Aby piškoty lépe stály, seřízneme na jedné straně (dolní) konce piškotů a po obvodu skládáme pocukrovanou stranou ven.
- Želatinové plátky ponoříme do 3 lžic studené vody a necháme je 10 minut nabobtnat.
- Mezitím si prošleháme mascarpone s tvarohem a moučkovým cukrem.
- Vanilkový lusk rozřízneme a vyškrábneme z něj semínka, která přidáme do tvarohové směsi.
- Jakmile bude směs hladká, přilijeme smetanu, zvýšíme otáčky a vyšleháme do hladké směsi.
- Nabobtnalou želatinu spolu s vodou pomalu zahřejeme na plotně, za stálého míchání necháme rozpustit, ale nesmí se vařit.
- Do rozpuštěné želatiny přidáme 2 lžíce krému a důkladně rozmícháme metličkou.
- Poté želatinu přelijeme zpět do zbytku náplně, promícháme a vše nalijeme do připravené formy s piškoty.
- Necháme ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc.
- Poté dozdobíme čerstvým ovocem, převážeme mašlí a můžeme podávat.