Hovězí líčka slaví v posledních letech velký comeback! Hodí se skvěle k pomalému vaření a dušení. Líčka jsou nejvíc namáhaným svalem v těle, ale pokud při úpravě nebudeme spěchat a dáme jim čas, odmění se nám skvělým gurmánským zážitkem. Nepodceňujme ani výběr červeného vína - musí být suché a kvalitní.
|
Hovězí líčka slaví v posledních letech velký comeback! Hodí se skvěle k pomalému vaření a dušení. Líčka jsou nejvíc namáhaným svalem v těle, ale pokud při úpravě nebudeme spěchat a dáme jim čas, odmění se nám skvělým gurmánským zážitkem. Nepodceňujme ani výběr červeného vína - musí být suché a kvalitní.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
Hovězí líčka
hovězí maso
800g
líčka
vývar
800ml
hovězí, k podlévání
víno
500ml
suché, červené
mrkev
400g
cca 4 větší mrkve
petržel
220g
cca 3 větší petržele
slanina
50g
máslo
30g
mouka
30g
hladká
celer
3řapíky
olej
3lžíce
rozmarýn
2lžičky
sušený, jednu dáme k masu při nakládání, druhou při restování zeleniny
tymián
2lžičky
sušený, jednu dáme k masu při nakládání, druhou při restování zeleniny
cibule
1ks
větší
|
Pokyny
- Hovězí líčka odblaníme, nakrájíme na větší kusy, osolíme a opepříme. Přendáme je do mísy, přidáme rozmarýn a tymián a zalijeme vínem. Líčka necháme ideálně přes noc takto naložená v lednici.
- Rozpálíme hlubší pánev, nebo hrnec (použijeme nádobí, které je vhodné do trouby), přilijeme olej, ve kterém líčka zprudka opečeme ze všech stran.
- Poté je dáme stranou. Ve výpeku, který nám zbude v pánvi, orestujeme nakrájenou cibuli a slaninu.
- Poté přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel, koření - rozmarýn a tymián, sůl, pepř a společně opékáme cca 15 minut.
- Maso vrátíme k zelenině a přilijeme červené víno (cca 100 ml vína si dáme zatím stranou) a asi 5 minut povaříme.
- Teď zalijeme částí vývaru, aby bylo maso i zelenina ponořené a vše přivedeme k varu.
- Troubu si rozpálíme na cca 220 stupňů. Hrnec/pánev s masem a zeleninou přiklopíme pokličkou a dáme do trouby. Občas zkontrolujeme, zamícháme, případně dolijeme vývar. Pozvolna dusíme do změknutí masa - bude to trvat asi 4 hodiny.
- Až bude maso měkké, vyndáme hrnec opatrně z trouby a dáme na malý plamen na sporák.
- Přilijeme zbytek vína a omáčku zahustíme - z másla a mouky si připravíme tzv. francouzské máslo - v poměru 1:1 ho tvoří hladká mouka a vychlazené máslo, ze kterého vytvoříme hladkou a pevnou hmotu a tu při mírném varu postupně přidáváme do omáčky a zamícháme.
- Omáčku mícháme jemně, ať maso i zeleninu úplně nerozmačkáme. Nakonec dle chuti dosolíme a opepříme.
Bramborovo-pastyňákové pyré
- Jako přílohu si připravíme brambory a pastiňák.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody.
- Vaříme je do změknutí.
- Po uvaření slijeme vodu a rozmačkáme je.
- Přilijeme teplé mléko, máslo a žervé.
- Dál mačkáme, aby vznikla hladká kaše (můžeme si pomoci tyčovým mixérem, ale mixujeme jen velmi krátce a na nízký výkon, ať kaši nepřešleháme, jinak vznikne lepivá hmota).
- Dochutíme solí.
Až červené víno ve skleněné lahvi spotřebujeme, nabízí se dvě možnosti. Skleněnou láhev umyjeme a znovu použijeme, nebo ji vytřídíme do tříděného odpadu, konkrétně sklo patří do zeleného kontejneru. Věděli jste, že díky svým vlastnostem můžeme skleněný odpad recyklovat do nekonečna?