Dušené vepřové maso v mrkvi je klasika, kterou asi někdy ochutnal každý z nás. Recept, který bude chutnat malým i velkým přináší Jakvkuchyni.cz!
|
Dušené vepřové maso v mrkvi je klasika, kterou asi někdy ochutnal každý z nás. Recept, který bude chutnat malým i velkým přináší Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Suroviny
vepřové maso
1kg
plec
vývar
600ml
zeleninový, příp. voda
mrkev
500g
hladká mouka
2lžíce
cibule
1ks
větší
ghí
olej
|
Pokyny
- V hlubší pánvi rozpálíme lžíci ghí, nebo oleje, a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli.
- Vepřové maso očistíme a nakrájíme na kostičky.
- Nakrájené maso přidáme k cibuli, osolíme, opepříme a začneme restovat.
- Maso smažíme, dokud se nepaří všechna voda, kterou pustilo.
- Přisypeme mouku a ještě chvíli společně opékáme.
- Maso podlijeme částí vývaru/vodou (doléváme ho průběžně) a dusíme asi 40 minut.
- Nakonec k masu přidáme oloupanou a na plátky nakrájenou mrkev, opět dle potřeby podlijeme a dále dusíme ještě asi 20 minut, aby byla měkká i mrkev.
- Dochutíme citronovou šťávou solí a pepřem.
- Podáváme s novými, ve slupce vařenými brambory, které posypeme čerstvou petrželkou.
Slupky od mrkve a cibule můžeme využít při vaření vývaru. Vytřídit je můžeme na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad. Díky tomu umožníme efektivní využití bioodpadu, který se může přeměnit ve výživnou zeminu, nebo na energii k vytápění či ohřevu vody. Třídění odpadu má smysl!