Dušené hovězí maso s červenou řepou na česneku a bylinkách

Červená řepa patří mezi lokální sezónní zeleninu, která je navíc cenově dostupná. bez problémů koupíme během celého roku. Obsahuje minerály (zejména vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo), ale vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou. Vyzkoušejte originální recept na dušené hovězí s řepou a bylinkami podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Červená řepa patří mezi lokální sezónní zeleninu, která je navíc cenově dostupná. bez problémů koupíme během celého roku. Obsahuje minerály (zejména vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo), ale vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou. Vyzkoušejte originální recept na dušené hovězí s řepou a bylinkami podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
35 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    hovězí maso 1kg např. kýta
    cibule 2ks
    česnek 2stroužky
    strouhanka 2lžíce
    paprika 2lžíce sladká, případně i trochu pálivé
    kmín 1lžička
Pokyny
  1. V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli spolu s nasekaným česnekem.
  2. Přisypeme kmín a chvíli společně restujeme.
  3. Maso očistíme (zbavíme ho všech blan) a nakrájíme na kousky.
  4. Poté ho přidáme k cibulovému základu a necháme zatáhnout.
  5. Osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku a nakrájenou řepu.
  6. Asi 3 minuty společně restujeme - ale pozor, aby se paprika nepřipálila, jinak by zhořkla.
  7. Nakonec podlijeme vodou/ještě lépe hovězím vývarem a dusíme asi 2 hodiny, aby bylo maso měkké.
  8. Průběžně omáčku kontrolujeme, občas zamícháme a případně lehce podlijeme.
  9. Dobu dušení je možné zkrátit v tlakovém hrnci, ve kterém bude guláš hotový asi za 45 minut (před uvařením hrnce musí být maso ponořené).
  10. Nakonec omáčku dochutíme majoránkou, zahustíme rajčatovým protlakem a také strouhankou (případně moukou) a krátce povaříme.

TIP od Jakvkuchyni.cz: můžeme podávat s houskovým knedlíkem, rýží, těstovinami nebo pečivem.

Zbytky zeleniny jako jsou odkrojky řepy, slupky od cibule a česneku apod., můžeme vytřídit do bioodpadu. Pozor ale, odřezky masa tam patří! Pokud si nejsme při třídění odpadu v kuchyni jisti, stačí mrknout na Deník třídičky Irči, konkrétně na díl “… třiďte odpad jednoduše”.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*