O nadýchaných palačinkách “Dutch Baby jste již určitě slyšeli. Říká se jim také “German Pancake”, “Bismarck” či “Dutch Puff”. Na rozdíl od „klasických“ palačinek se tato palačinka peče v předehřáté troubě na pánvi. Nejlepší je použít pánev litinovou, která drží žár. Při vyndání z trouby je palačinka krásně nafouknutá, bohužel do pár minut splaskne. To ovšem na chuti nic nemění. Palačinku můžeme zapéct rovnou s ovocem nebo si jej připravit až na servírování. Při podávání ji můžeme zakápnout pouze citronovou nebo limetkovou šťávou a pocukrovat, přelít javorovým sirupem nebo ozdobit čerstvým ovocem. Jak na to?
|
O nadýchaných palačinkách “Dutch Baby jste již určitě slyšeli. Říká se jim také “German Pancake”, “Bismarck” či “Dutch Puff”. Na rozdíl od „klasických“ palačinek se tato palačinka peče v předehřáté troubě na pánvi. Nejlepší je použít pánev litinovou, která drží žár. Při vyndání z trouby je palačinka krásně nafouknutá, bohužel do pár minut splaskne. To ovšem na chuti nic nemění. Palačinku můžeme zapéct rovnou s ovocem nebo si jej připravit až na servírování. Při podávání ji můžeme zakápnout pouze citronovou nebo limetkovou šťávou a pocukrovat, přelít javorovým sirupem nebo ozdobit čerstvým ovocem. Jak na to?
|
Porce
1 palačinka
|
Doba přípravy
10 minut
|
Chod
|
Suroviny
višně
200g
vypeckované
plnotučné mléko
180ml
krupicový cukr
80g
hladká mouka
70g
vejce
3ks
máslo
2lžíce
citrón
1ks
cukr moučka
na posypání
|
Pokyny
- Troubu předehřejeme na 220 °C.
- Litinovou pánev (průměr cca 20 – 25 cm) vymažeme máslem a necháme ji zhruba 3 minuty nahřát v troubě. (v případě použití jiné pánve vhodné do trouby nahříváme déle – až 20 -30 minut).
- Pánev s rozehřátým máslem vyndáme z trouby a krouživým pohybem rozlijeme máslo po celé pánvi. Vlijeme na ni těsto.
- V této fázi můžeme také přidat ovoce.
- Vložíme zpět do trouby, ihned zavřeme a pečeme 20 – 25 minut. Během pečení troubu nesmíme otevřít.
- Pečeme dozlatova – okraje se zvednou do výšky a na povrchu se budou tvořit velké bubliny.
- Po vyndání z trouby ale palačinka rychle splaskne.
- Nejlepší je proto podávat ihned zakapané limetkou a posypané cukrem, nebo ovocem.