Dýňová polévka s červenou čočkou

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Dýňový speciál". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!
Super extra zahřívací polévka, která vám dodá energii po dlouhém dni... Červenou čočku stačí propláchnout, nemusíte ji nechat namáčet jako běžnou hnědou. Kdo má rád pikantní chuť, přidá chilli už do základu polévky.
Super extra zahřívací polévka, která vám dodá energii po dlouhém dni... Červenou čočku stačí propláchnout, nemusíte ji nechat namáčet jako běžnou hnědou. Kdo má rád pikantní chuť, přidá chilli už do základu polévky.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
15 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    dýně 500g
    brambor 150g
    cibule 100g
    mrkev 50g
    petržel 50g
    celer 50g
    kari sůl, pepř, muškátový oříšek, chili
Pokyny
  1. Oloupejte mrkev, petržel a celer a nahrubo je nastrouhejte.
  2. Nakrájejte cibuli.
  3. Rozpalte v hrnci olej a zeleninu osmahněte.
  4. Po chvíli stáhněte plamen a přikryjte hrnec pokličkou.
  5. Mezitím oloupejte dýni, rozčtvrťte ji a vydlabejte semínka.
  6. Nakrájejte ji na kostičky.
  7. Oloupejte brambory a také je nakrájejte.
  8. Vhoďte brambory a dýni do hrnce, zalijte vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořena a ochuťte kořením.
  9. Muškátový oříšek je třeba nastrouhat a použít ho jen malé množství, je velmi intenzivní.
  10. Chilli dodá polévce netradiční chuť.
  11. Po 10 minutách přisypte červenou čočku a vařte asi ještě 15 minut.
  12. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem, aby vznikla žádaná konzistence. Podávejte se zakysanou smetanou a zdobte petrželkou nebo koriandrem.
  13. Dýňová polévka obsahuje oproti jiným polévkám větší množství sacharidů a díky čočce i bílkoviny, může proto postačit jako odpolední svačina.
  14. S kouskem pečiva je vhodná jako dopolední přesnídávka nebo lehká večeře.
  15. Dýně je významným zdrojem provitaminu A a vitaminu C, dále obsahuje draslík a červená čočka vám dodá významné množství vitaminů skupiny B, především pak B1 a kyseliny listové.
  16. Pro doplnění celého spektra esenciálních aminokyselin je vhodné luštěninu kombinovat s obilovinou, v tomto případě s pečivem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*