Dýňová polévka s koriandrem: dokonalá kombinace podzimu

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Dýňový speciál". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!
Na světě existují desítky druhů dýní. Mezi nejznámější patří dýně špagetová, máslová, muškátová a dýně Hokkaido, která se jako jediná před tepelnou úpravou nemusí loupat. Dýně Hokkaido má svou specifickou, lehce oříškovou chuť, která se hodí jak pro slané pokrmy, polévky nebo nádivky, tak i pro sladké dezerty. Je bohatá na vitamíny a minerální látky. Pro svou nízkou energetickou hodnotu, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.
Na světě existují desítky druhů dýní. Mezi nejznámější patří dýně špagetová, máslová, muškátová a dýně Hokkaido, která se jako jediná před tepelnou úpravou nemusí loupat. Dýně Hokkaido má svou specifickou, lehce oříškovou chuť, která se hodí jak pro slané pokrmy, polévky nebo nádivky, tak i pro sladké dezerty. Je bohatá na vitamíny a minerální látky. Pro svou nízkou energetickou hodnotu, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    dýně 1ks
    cibule 1ks
    česnek 2stroužky
    olivový olej 3lžíce
    smetana 200ml
    chilli volitelné ingredience
Pokyny
  1. V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Dýni rozpulte a lžící vydlabejte semínka. Vydlabanou dýni nakrájejte na menší kostičky, vhoďte ji do hrnce a vše restujte za stálého míchání cca 3 minuty.
  3. Pokud chcete polévku ozvláštnit, můžete přidat např. kari, zázvor nebo mleté chilli.
  4. Dýni zalijte vývarem, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 15-20 minut.
  5. Jakmile je dýně měkká, nechte polévku trošku vychladnout a poté ji rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém.
  6. Do rozmixované polévky vlijte smetanu a nechte ji projít varem.
  7. Před podáváním polévku ozdobte nasekaným koriandrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*