Na světě existují desítky druhů dýní. Mezi nejznámější patří dýně špagetová, máslová, muškátová a dýně Hokkaido, která se jako jediná před tepelnou úpravou nemusí loupat.
Dýně Hokkaido má svou specifickou, lehce oříškovou chuť, která se hodí jak pro slané pokrmy, polévky nebo nádivky, tak i pro sladké dezerty. Je bohatá na vitamíny a minerální látky. Pro svou nízkou energetickou hodnotu, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.
|
Na světě existují desítky druhů dýní. Mezi nejznámější patří dýně špagetová, máslová, muškátová a dýně Hokkaido, která se jako jediná před tepelnou úpravou nemusí loupat.
Dýně Hokkaido má svou specifickou, lehce oříškovou chuť, která se hodí jak pro slané pokrmy, polévky nebo nádivky, tak i pro sladké dezerty. Je bohatá na vitamíny a minerální látky. Pro svou nízkou energetickou hodnotu, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
- V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Dýni rozpulte a lžící vydlabejte semínka. Vydlabanou dýni nakrájejte na menší kostičky, vhoďte ji do hrnce a vše restujte za stálého míchání cca 3 minuty.
- Pokud chcete polévku ozvláštnit, můžete přidat např. kari, zázvor nebo mleté chilli.
- Dýni zalijte vývarem, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 15-20 minut.
- Jakmile je dýně měkká, nechte polévku trošku vychladnout a poté ji rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém.
- Do rozmixované polévky vlijte smetanu a nechte ji projít varem.
- Před podáváním polévku ozdobte nasekaným koriandrem.