Méně tradiční zmrzlina s podmanivou podzimní chutí. I když by se mohlo zdát, že už je na zmrzlinu zima, dá se jíst celý rok. I když se nejedná o zmrzlinu úplně v pravém slova smyslu, protože ta se připravuje z vajíček, je tento recept velmi jednoduchý a zmrzlinu lze díky němu připravit během několika minut. Její chuť vynikne i díky směsi dýňového koření nebo javorovému sirupu. Posypat ji lze klidně i praženými oříšky nebo dýňovými semínky. K její výrobě navíc nepotřebujete ani zmrzlinovač.
|
Méně tradiční zmrzlina s podmanivou podzimní chutí. I když by se mohlo zdát, že už je na zmrzlinu zima, dá se jíst celý rok. I když se nejedná o zmrzlinu úplně v pravém slova smyslu, protože ta se připravuje z vajíček, je tento recept velmi jednoduchý a zmrzlinu lze díky němu připravit během několika minut. Její chuť vynikne i díky směsi dýňového koření nebo javorovému sirupu. Posypat ji lze klidně i praženými oříšky nebo dýňovými semínky. K její výrobě navíc nepotřebujete ani zmrzlinovač.
|
Suroviny
kondenzované mléko
400gramů
smetana ke šlehání
250ml
voda
2 - 4lžíce
med
2lžíce
nebo javorový sirup
dýňové koření
2lžičky
dýně
1ks
Hokkaidó nebo máslové
|
Pokyny
- Nejprve připravíme dýňové pyré. Troubu předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečicím papírem.
- Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka, nakrájíme na větší kousky a položíme na plech.
- Vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut, nebo dokud nebudou kousky dýně měkké.
- Vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.
- Z upečené dýně odstraníme slupku, abychom měli jen dřeň.
- Pomocí tyčového mixéru, nebo ve food procesoru, připravíme z upečené dýně pyré – přidáme javorový sirup, nebo med, a zředíme trochou vody, aby se dýně lépe rozmixovala.
- Výsledná konzistence musí být zcela hladká.
- Smetanu vyšleháme na šlehačku.
- Ve větší míse smícháme dýňové pyré s kondenzovaným mlékem a promícháme.
- Poté postupně vařečkou vmícháme šlehačku a postupně ji zapracujeme.
- Směs přelijeme do mrazuvzdorné nádoby, zakryjeme a dáme do mrazáku.
- Necháme mrazit minimálně 6 hodin.
- Před podáváním necháme chvíli povolit.