Sezóna dýní je po roce zpět a s ní přichází na řadu spoustu receptů, které je stojí za to vyzkoušet. Co z dýně připravujete nejraději? Polévku, pečenou dýni nebo koláče? Už jste někdy slyšeli o dýňovém másle? Jestli ne, nevadí. Máme pro vás recept na dýňové máslo, které má jemně nasládlou chuť a voní po koření. Můžete si jej natřít na pečivo, skvěle se hodí i do koláčů.
|
Sezóna dýní je po roce zpět a s ní přichází na řadu spoustu receptů, které je stojí za to vyzkoušet. Co z dýně připravujete nejraději? Polévku, pečenou dýni nebo koláče? Už jste někdy slyšeli o dýňovém másle? Jestli ne, nevadí. Máme pro vás recept na dýňové máslo, které má jemně nasládlou chuť a voní po koření. Můžete si jej natřít na pečivo, skvěle se hodí i do koláčů.
|
Porce
250 g másla
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
Pyré
olivový olej
2lžíce
dýně
1ks
Hokkaido
voda
1/2hrnku
|
Pokyny
- Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kousky (u dýně hokkaido nemusíme odstraňovat slupku).
- Plech si vyložíme pečicím papírem, rozložíme na něj dýni a potřeme olivovým olejem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 170°C cca 30 minut, dokud nebude dýně měkká.
- Jakmile bude dýně upečená, necháme trochu vychladnout, přendáme do foodprocesoru nebo do nádoby, přidáme trochu vody a začneme mixovat.
- Vodu přidáváme podle potřeby, dokud nevznikne jemné pyré.
- Pyré uchováváme v lednici – vydrží až 1 týden.
- Z takto připraveného pyré si odebereme 4 polévkové lžíce.
- Změklé máslo vyšleháme spolu s dýňovým pyré a medem do krémové konzistence.
- Přidáme koření a je hotovo.
- Máslo přendáme do vhodné nádoby a v lednici můžeme uchovávat až 1 týden.