Dýňové máslo

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Dýňový speciál". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!
Sezóna dýní je po roce zpět a s ní přichází na řadu spoustu receptů, které je stojí za to vyzkoušet. Co z dýně připravujete nejraději? Polévku, pečenou dýni nebo koláče? Už jste někdy slyšeli o dýňovém másle? Jestli ne, nevadí. Máme pro vás recept na dýňové máslo, které má jemně nasládlou chuť a voní po koření. Můžete si jej natřít na pečivo, skvěle se hodí i do koláčů.
Sezóna dýní je po roce zpět a s ní přichází na řadu spoustu receptů, které je stojí za to vyzkoušet. Co z dýně připravujete nejraději? Polévku, pečenou dýni nebo koláče? Už jste někdy slyšeli o dýňovém másle? Jestli ne, nevadí. Máme pro vás recept na dýňové máslo, které má jemně nasládlou chuť a voní po koření. Můžete si jej natřít na pečivo, skvěle se hodí i do koláčů.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
250 g másla
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    máslo 250g změklé
    pyré 4lžíce dýňové
    med 3lžíce
    skořice 1lžička mletá
    zázvor 1/4lžičky mletý
    badyán 1/4lžičky mletý
Pyré
    olivový olej 2lžíce
    dýně 1ks Hokkaido
    voda 1/2hrnku
Pokyny
  1. Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kousky (u dýně hokkaido nemusíme odstraňovat slupku).
  2. Plech si vyložíme pečicím papírem, rozložíme na něj dýni a potřeme olivovým olejem.
  3. Pečeme v troubě předehřáté na 170°C cca 30 minut, dokud nebude dýně měkká.
  4. Jakmile bude dýně upečená, necháme trochu vychladnout, přendáme do foodprocesoru nebo do nádoby, přidáme trochu vody a začneme mixovat.
  5. Vodu přidáváme podle potřeby, dokud nevznikne jemné pyré.
  6. Pyré uchováváme v lednici – vydrží až 1 týden.
  7. Z takto připraveného pyré si odebereme 4 polévkové lžíce.
  8. Změklé máslo vyšleháme spolu s dýňovým pyré a medem do krémové konzistence.
  9. Přidáme koření a je hotovo.
  10. Máslo přendáme do vhodné nádoby a v lednici můžeme uchovávat až 1 týden.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*