Sladký dýňový koláč s javorovým sirupem a ořechy se inspiroval americkou tradicí Díkuvzdání. Stějně tak výborný bude i s vlašskými ořechy z české zahrádky. Vyzkoušejte dýni nasladko a uvidíte, že na podzim už jiný koláč chtít nebudete!
|
Sladký dýňový koláč s javorovým sirupem a ořechy se inspiroval americkou tradicí Díkuvzdání. Stějně tak výborný bude i s vlašskými ořechy z české zahrádky. Vyzkoušejte dýni nasladko a uvidíte, že na podzim už jiný koláč chtít nebudete!
|
Porce
koláčová forma, průměr 30 cm
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
Domácí těsto
hladká mouka
250g
sůl
1lžička
třtinový cukr
50g
máslo
125g
žloutek
1ks
voda
4lžíce
|
Pokyny
- Ve velké míse smíchejte mouku se solí a cukrem.
- Do takto připravené směsi vhoďte na kostky nakrájené studené máslo a prsty vytvořte drobenku.
- Žloutek rozšlehejte spolu s ledovou vodou a přilijte jej k máslové drobence.
- Rychle vytvořte těsto, které rozdělte na dvě poloviny (na přípravu koláče budete potřebovat pouze polovinu těsta) a vložte do lednice minimálně na půl hodiny.
- Mezitím si připravte náplň koláče: dýni oloupejte, očistěte od semínek a nakrájejte na menší kusy.
- Dýňové kostky vhoďte do hrnce, přidejte med, máslo, javorový sirup a citronovou šťávu. Pod poklicí duste do té doby, než dýně změkne.
- Uvařenou dýni rozmixujte dohladka ponorným mixérem a pyré nechte lehce vychladnout.
- Dýňové pyré smíchejte s vejci a tvarohem.
- Vychlazené těsto tence rozválejte a vyložte jím koláčovou formu.
- Vidličkou vytvořte na koláčovém korpusu malé otvory, aby se těsto při pečení nezvedalo.
- Na těsto nalijte dýňovou náplň.
- Povrch koláče ozdobte pekanovými ořechy.
- Koláč vložte do rozpálené trouby na 160 °C a pečte 35-40 minut. Na dno trouby položte nádobu s horkou vodou, aby povrch koláče nepopraskal.
- Před podáváním každý kousek koláče přelijte javorovým sirupem.