Entrecote s brusinkovou omáčkou a pečenými brambory

Entrecote, neboli Rib Eye Steak je maso z vysokého roštěnce. Hodí se na rychlou úpravu a připravíme z něj výtečné steaky. Výběr masa bychom určitě neměli podcenit a investovat do vyzrálého masa. Sladká brusinková omáčka dodá steaku šmrnc. Jak si připravit šťavnatý Rib Eye Steak prozradí v receptu Jakvkuchyni.cz!
Entrecote, neboli Rib Eye Steak je maso z vysokého roštěnce. Hodí se na rychlou úpravu a připravíme z něj výtečné steaky. Výběr masa bychom určitě neměli podcenit a investovat do vyzrálého masa. Sladká brusinková omáčka dodá steaku šmrnc. Jak si připravit šťavnatý Rib Eye Steak prozradí v receptu Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
2 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Steak
    Rib Eye 2ks steaky, cca 300 g
    rozmarýn snítek
    pepř čerstvý
Pečené brambory
    brambor 400g
    paprika sladká
    česnek sušený
Brusinková omáčka
    brusinky 150g brusinkový kompot
    víno 1panák červené suché
Pokyny
Pečené brambory
  1. Nebudeme je loupat a pouze je důkladně omyjeme a očistíme kartáčkem.
  2. Brambory nakrájíme na měsíčky, dáme do hrnce, zalijeme osolenou vodoua vaříme cca 2 minuty.
  3. Povařené brambory necháme vychladnout a vidličkou do nich uděláme rýhy (budou křupavější).
  4. Přendáme je do zapékací mísy, pokapeme olivovým olejem a přidáme koření a sůl.
  5. Promícháme, aby se brambory obalily v koření.
  6. Pečeme na grilovací program na 220 °C asi 30 minut.
Steaky
  1. Steaky potřeme olejem a rozmarýnem.
  2. Před smažením steaky nesolíme, ani neochucujeme pepřem.
  3. Pánev pořádně rozpálíme a položíme na ni maso - dobu pečení si pečlivě hlídáme.
  4. Steak o tloušťce 2,5 cm pečeme z každé strany asi 3 minuty, aby byl středně propečený (tzv. medium). Pokud chceme maso "krvavější" (tzv. medium rare) stačí 2 minuty.
  5. Hotové steaky zabalíme do alobalu a necháme několik minut odpočinout.
  6. Maso před pečením necháme cca 20 minut venku, aby mělo pokojovou teplotu. Důležité je také nádobí, na kterém maso připravujeme – nejvhodnější je litinová či nerezová pánev se silným dnem. Na takové pánvi se maso krásně orestuje a nedusí, jako např. na teflonu, který je na přípravu steaků nevhodný.
  7. Do masa také nikdy nepícháme vidličkou, ať z něj nevyteče šťáva.
  8. Před samotným pečením si rozmyslíme, jak moc má být steak propečený a podle toho zvolíme dobu pečení.
  9. Maso osolíme a opepříme těsně před podáváním a určitě použijeme čerstvý pepř z mlýnku.
Brusinková omáčka
  1. Do výpeku po masu přidáme brusinkový kompot a přivedeme ho k varu.
  2. Přilijeme červené víno a necháme odpařit.
  3. Dochutíme solí a pepřem.

TIP od Jakvkuchyni.cz: před podáváním maso na talíři osolíme a opepříme (použijeme čerstvě namletý pepř) a přelijeme brusinkovou omáčkou.

Plastový obal od masa, ať už fólii nebo polystyrenové tácky, můžeme vytřídit do žlutých kontejnerů. Stačí je předtím vytřít třeba použitou papírovou kuchyňskou utěrkou. Tříděné obaly nesmí být mastné. Slupky od brambor, patří nejlépe na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*