Fagottini se sýrovou omáčkou

Rozšiřte svůj italský repertoár o bratříčka tortelin a raviol. Fagottini znamená v italštině „balíčky“. Vypadají jako měšce a, stejně jako v měšcích, se i v nich skrývá bohatství. Nejde o sice peníze, ale jedná se o úžasnou kombinaci chutí, kterým dominuje zelenina a ricotta. V tradičních italských receptech se plní dušenou mrkví, houbami nebo fazolkami. My si je vyzkoušíme připravit se špenátem a s domácí sýrovou omáčkou.
Rozšiřte svůj italský repertoár o bratříčka tortelin a raviol. Fagottini znamená v italštině „balíčky“. Vypadají jako měšce a, stejně jako v měšcích, se i v nich skrývá bohatství. Nejde o sice peníze, ale jedná se o úžasnou kombinaci chutí, kterým dominuje zelenina a ricotta. V tradičních italských receptech se plní dušenou mrkví, houbami nebo fazolkami. My si je vyzkoušíme připravit se špenátem a s domácí sýrovou omáčkou.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
50 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Těsto na fagottini
    mouka 300g semolinová
    vejce 3ks
    olivový olej 1lžíce
Náplň
    ricotta 200g
    špenát 1balení baby
    máslo 1lžíce předpuštěné
    cibule 1ks
    pepř 1špetka kajenský
    pepř černý
Sýrová omáčka
    smetana 200 - 250ml ke šlehání
    sýr 150g niva, gorgonzola
    máslo 1lžíce předpuštěné
    česnek 1stroužek
    cibule 1ks
    mléko plnotučné , dle potřeby
Na ozdobu
Pokyny
  1. Vejce rozmícháme v robotu s plochým nástavcem spolu s olivovým olejem a postupně přidáváme mouku.
  2. V tuto chvíli si vyměníme plochý nástavec za hák.
  3. Ke konci musíme opatrně, přičemž těsto nesmí být příliš husté. Až se přestane lepit k míse, dopracujeme ručně na podložce.
  4. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme cca ½ hodiny v lednici odpočinout.
  5. Mezitím si připravíme náplň.
  6. Na přepuštěném másle si necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
  7. Když nám začne zlátnout, přihodíme pokrájený baby špenát.
  8. Směs dochutíme kajenským pepřem, solí a černým pepřem.
  9. Po vychladnutí do směsi přidáme ricottu a dobře promícháme.
  10. Těsto vyválíme na plát tenký asi 2 mm a vykrajujeme kolečka, která plníme směsí ricotty a špenátu tak, že na vykrojené kolečko dáme zhruba lžičku náplně a těsto zabalíme do uzlíčku.
  11. Pokud chcete mít jistotu, aby fagottini dobře držely, můžete uzlíčky převázat tenkým provázkem z pórku.
  12. Těstoviny vaříme ve vroucí vodě 4-5 minut.
  13. Sýrovou omáčku si připravíme tak, že si na přepuštěném másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek.
  14. Až nám zezlátne, přidáme na kousky nakrájený modrý sýr a zalijeme smetanou.
  15. Omáčku necháme chvíli provařit.
  16. Pokud se nám zdá hustá, zředíme trochou mléka.
  17. Nakonec omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem a podáváme s uvařenými těstovinami, které zlehka posypeme parmazánem.

Autorkou receptu je Romana Böhmová

Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil

.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*