Rozšiřte svůj italský repertoár o bratříčka tortelin a raviol. Fagottini znamená v italštině „balíčky“. Vypadají jako měšce a, stejně jako v měšcích, se i v nich skrývá bohatství. Nejde o sice peníze, ale jedná se o úžasnou kombinaci chutí, kterým dominuje zelenina a ricotta. V tradičních italských receptech se plní dušenou mrkví, houbami nebo fazolkami.
My si je vyzkoušíme připravit se špenátem a s domácí sýrovou omáčkou.
|
Rozšiřte svůj italský repertoár o bratříčka tortelin a raviol. Fagottini znamená v italštině „balíčky“. Vypadají jako měšce a, stejně jako v měšcích, se i v nich skrývá bohatství. Nejde o sice peníze, ale jedná se o úžasnou kombinaci chutí, kterým dominuje zelenina a ricotta. V tradičních italských receptech se plní dušenou mrkví, houbami nebo fazolkami.
My si je vyzkoušíme připravit se špenátem a s domácí sýrovou omáčkou.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
50 minut
|
Chod
|
Suroviny
Těsto na fagottini
mouka
300g
semolinová
vejce
3ks
olivový olej
1lžíce
Náplň
Sýrová omáčka
Na ozdobu |
Pokyny
- Vejce rozmícháme v robotu s plochým nástavcem spolu s olivovým olejem a postupně přidáváme mouku.
- V tuto chvíli si vyměníme plochý nástavec za hák.
- Ke konci musíme opatrně, přičemž těsto nesmí být příliš husté. Až se přestane lepit k míse, dopracujeme ručně na podložce.
- Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme cca ½ hodiny v lednici odpočinout.
- Mezitím si připravíme náplň.
- Na přepuštěném másle si necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
- Když nám začne zlátnout, přihodíme pokrájený baby špenát.
- Směs dochutíme kajenským pepřem, solí a černým pepřem.
- Po vychladnutí do směsi přidáme ricottu a dobře promícháme.
- Těsto vyválíme na plát tenký asi 2 mm a vykrajujeme kolečka, která plníme směsí ricotty a špenátu tak, že na vykrojené kolečko dáme zhruba lžičku náplně a těsto zabalíme do uzlíčku.
- Pokud chcete mít jistotu, aby fagottini dobře držely, můžete uzlíčky převázat tenkým provázkem z pórku.
- Těstoviny vaříme ve vroucí vodě 4-5 minut.
- Sýrovou omáčku si připravíme tak, že si na přepuštěném másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek.
- Až nám zezlátne, přidáme na kousky nakrájený modrý sýr a zalijeme smetanou.
- Omáčku necháme chvíli provařit.
- Pokud se nám zdá hustá, zředíme trochou mléka.
- Nakonec omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem a podáváme s uvařenými těstovinami, které zlehka posypeme parmazánem.
Autorkou receptu je Romana Böhmová
Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil
.