Falafel z červené čočky

Falafel z červené čočky je skvělou alternativou k tradiční verzi z cizrny. Tento lehký a chutný pokrm Blízkého východu je oblíbený díky jeho jednoduché přípravě a bohaté chuti. Ideální jako zdravý oběd, večeře nebo svačina do pita chlebu se zeleninou a dresinkem. Připravte si falafel z červené čočky podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Falafel z červené čočky je skvělou alternativou k tradiční verzi z cizrny. Tento lehký a chutný pokrm Blízkého východu je oblíbený díky jeho jednoduché přípravě a bohaté chuti. Ideální jako zdravý oběd, večeře nebo svačina do pita chlebu se zeleninou a dresinkem. Připravte si falafel z červené čočky podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
12 kousků
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    čočka 150g červená
    česnek 2stroužky
    protlak 2lžíce rajčatový
    olivový olej 2lžíce + trochu na pokapaní
    petrželka 1hrst čerstvá/případně také trochu koriandru
    cibule 1ks menší
    paprika 1lžička sladká mletá, lze přidat také špetku pálivé
    kmín 1lžička římský
Pokyny
  1. Červenou čočku propláchneme a přes noc ji namočíme do vody.
  2. Druhý den čočku slijeme, propláchneme a přendáme do mixéru.
  3. K čočce přidáme koření, nahrubo nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, protlak a olej.
  4. Promixujeme, aby se vše propojilo. Směs nemusí mít zcela hladká. Dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem.
  5. Ze směsi tvarujeme kuličky nebo malé bochánky, které vyskládáme na plech vyložený papírem a pokapeme olejem.
  6. Falafel pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut.

TIP od Jakvkuchyni.cz: podáváme v pita chlebu (zkuste si připravit domácí pita chleba) se zeleninou a jogurtovým dresinkem.

Obaly od čočky, rajčatového protlaku a koření vytřídíme podle materiálu – papírové obaly patří do kontejneru označeného modrou samolepkou, plastové do kontejneru označeného žlutou samolepkou. Zbytky cibule, česneku a petrželky je ideální vložit do bioodpadu nebo kompostu, kde se přirozeně rozloží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*