Luštěniny na našem stole stále nejsou tak často, jak to doporučují odborníci. S touto pomazánkou je propašujete dětem i dospělým, pro které můžete připravit extra pikantní verzi.
|
Luštěniny na našem stole stále nejsou tak často, jak to doporučují odborníci. S touto pomazánkou je propašujete dětem i dospělým, pro které můžete připravit extra pikantní verzi.
|
Porce
200 g
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
fazole
150g
jedlá soda
1lžička
tahini
30g
sezamová pasta
olivový olej
15g
citrón
1/4ks
česnek
1stroužek
chili peperonchini
sůl, pepř
|
Pokyny
- Fazole dejte přes noc namočit do studené vody.
- Druhý den vodu vylijte, natočte novou, přidejte lžičku sody a vařte asi 2 hodiny. Vylijte vodu a nechte fazole vystydnout.
- Rozmixujte fazole s trochou studené vody.
- Přidejte tahini, stroužek česneku a slunečnicová semínka, rozmixujte a poté dochuťte podle vlastních preferencí solí, pepřem a chili.
- Vymačkejte citron a naposledy zamíchejte směs mixérem.
- Před podáváním polijte olivovým olejem.
- Pokud pomazánku nespotřebujete hned, polijte ji zbylým olejem, aby neosychala a skladujte v lednici.
- Jedlá soda se přidává do vody proto, aby se luštěniny rychleji uvařily a poté tolik nenadýmaly.
- Nevýhodou však zůstává, že soda poškozuje vitamíny skupiny B, proto pokud jste na pravidelné porce luštěnin zvyklí a již vás nenadýmají, sodu omezte.
- Doporučuji ji nepřidávat, pokud vaříte fazole, které použijete v malém množství jako doplněk jiného jídla.
- Pomazánka se dá použít také jako dip k zelenině a v této formě může být zdravou alternativou „večerního mlsání“ například u televize.
- Na svačinu jezte pomazánku s kusem celozrnného pečiva a zeleninou.