Pokud se vydáte do Francie, narazíte na tento sendvič „na každém rohu“. „Croque-monsieur“, v překladu „zabouchnutý pán“, je klasickým sendvičem se sýrem a šunkou, ale Francouzi jej vylepšili bešamelovou omáčkou a následným zapečením v troubě. Připravte si jej jako rychlou večeři, svačinku k zakousnutí a o víkendu na piknik, nebo třeba jako brunch ve francouzském stylu.
|
Pokud se vydáte do Francie, narazíte na tento sendvič „na každém rohu“. „Croque-monsieur“, v překladu „zabouchnutý pán“, je klasickým sendvičem se sýrem a šunkou, ale Francouzi jej vylepšili bešamelovou omáčkou a následným zapečením v troubě. Připravte si jej jako rychlou večeři, svačinku k zakousnutí a o víkendu na piknik, nebo třeba jako brunch ve francouzském stylu.
|
Porce
4 sendviče
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
Bešamel
mléko
200ml
máslo
2lžíce
hladká mouka
2lžíce
parmazán
2lžíce
sýr
2lžíce
gruyèr
muškátový oříšek
1špetka
Náplň
|
Pokyny
- Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Plátky toastového chleba potřete z obou stran tenkou vrstvou másla.
- Plech vyložte pečicím papírem, rozprostřete na něj toasty a dejte je zapéct do zlatohněda.
- Mezitím si připravte bešamel.
- V malém hrnci na mírném plameni rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vařte 2 minuty, až vznikne světlá jíška.
- Poté postupně přilévejte mléko a vařte, dokud směs nezhoustne.
- Odstavte z plotny, přidejte muškátový oříšek, sůl, pepř.
- Přidejte parmazán a 2 lžíce sýru gruyèr.
- Jakmile budou toasty dozlatova upečené, potřete je z jedné strany dijonskou hořčicí.
- Rozdělte na polovinu z nich plátky šunky, polovinu sýru gruyèr a přiklopte zbylými toasty – strana s hořčicí je přiklopená dovnitř.
- Toasty položte na znovu na plech, pomažte je bešamelem a posypte zbývajícím sýrem.
- Pečte v troubě cca 5 minut, pak zapněte gril a grilujte další asi 3 minuty, až bude povrch sendvičů světle hnědý a sýr bude bublat.