Grilovaný hovězí steak Picanha s chimichurri omáčkou

Toto je recept pro milovníky šťavnatých steaků z hovězího masa a bylinkových omáček. Kombinace hovězího Picanha steaku, pečených brambor grenaille a aromatické chimichurri omáčky přináší autentický zážitek z grilování. Chimichurri omáčka, původem z Argentiny, dodává masu nezaměnitelnou chuť plnou bylinek, která je svěží a lehce pikantní. Připravte si grilovaný hovězí steak Picanha s chimichurri omáčkou podle receptu Jakvkuchyni.cz!
Toto je recept pro milovníky šťavnatých steaků z hovězího masa a bylinkových omáček. Kombinace hovězího Picanha steaku, pečených brambor grenaille a aromatické chimichurri omáčky přináší autentický zážitek z grilování. Chimichurri omáčka, původem z Argentiny, dodává masu nezaměnitelnou chuť plnou bylinek, která je svěží a lehce pikantní. Připravte si grilovaný hovězí steak Picanha s chimichurri omáčkou podle receptu Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
45 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Steak a brambory
    brambor 800g grenaille
    hovězí maso 4 x 250g květová špička, Picanha steak
    pancetta 80g
    pepř čerstvě mletý
Chimichurri omáčka
    petržel 100g hladkolistá
    olivový olej 100ml extra panenský
    koriandr 50g
    oregano 30g
    vinný ocet 20ml červený
    česnek 2stroužky
    šalotka 1ks
    feferonky 1ks červené
    citrón 1ks šťáva a kůra
    pepř čerstvě mletý
Pokyny
Chimichurri omáčka
  1. U všech bylinek (petržel, koriandr a oregano) obereme lístky od stonku a listy pak následně nakrájíme nožem najemno.
  2. Na drobné kousky nakrájejíme i šalotku, česnek a feferonku bez semínek a přidáme do misky k bylinkám.
  3. Nastrouháme kůru z jednoho citronu a poté vymačkáme i šťávu.
  4. Zalijeme panenským olivovým olejem a červeným vinným octem.
  5. Vše dobře zamícháme a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem z mlýnku.
Brambory
  1. Grenaille brambory i se slupkou důkladně omyjeme a vložíme do pekáče.
  2. Polijeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.
  3. Přidáme několik snítek tymiánu, rozmarýnu a pár stroužků česneku.
  4. Pancettu nakrájíme na menší proužky a zamícháme k bramborám.
  5. Pečeme v troubě v pekáčku odkryté na 180 °C cca 25 minut (podle velikosti brambor).
Steak
  1. Hovězí maso vyndáme z lednice zhruba hodinu před grilováním, aby se maso natemperovalo.
  2. Naporcujeme si steaky na 250 g kusy a rozpálíme gril.
  3. Hovězí Picanhu řádně osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem a zprudka ogrilujeme ze všech stran.
  4. Nejdelší čas grilujeme na horní straně masa, kde je silná vrstva tukového krytí.
  5. V troubě rozpálené na 180 °C dopečeme ještě cca 5 minut.
  6. Pokud máme vpichový teploměr, tak vnitřní teplota masa, na ideální stupeň propečení medium/rare, je 42°C.
  7. Po vyndání steaků z trouby necháme alespoň 10 minut odpočívat.
  8. Za tu dobu se krev uvnitř masa rozprostře po celé ploše a steak pak bude uvnitř růžový a křehký.
  9. Steak z hovězí Picanhy nakrájíme přes vlákno a servírujeme s pečenými grenaille bramborami s pancettou a chimichurri omáčkou.

Zbytky masa, kůže ani kosti nepatří do kompostu, většinou ani do bioodpadu (pokud se bioodpad nezpracovává v bioplynových stanicích - tam obvykle míří odpad z gastroprovozoven, ten z hnědých popelnic obvykle směřuje do kompostáren). Obecně je důležité se při třídění odpadu vždy řídit informacemi na samolepkách, které jsou umístěny na sběrných nádobách. Způsoby v jednotlivých obcích se totiž mohou lišit dle možností svozových firem a místních zpracovatelů tříděného odpadu. V případě, že si nejste s tříděním jisti, je nejlepší se s dotazy obrátit na obecní úřad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*