Toto je recept pro milovníky šťavnatých steaků z hovězího masa a bylinkových omáček. Kombinace hovězího Picanha steaku, pečených brambor grenaille a aromatické chimichurri omáčky přináší autentický zážitek z grilování. Chimichurri omáčka, původem z Argentiny, dodává masu nezaměnitelnou chuť plnou bylinek, která je svěží a lehce pikantní. Připravte si grilovaný hovězí steak Picanha s chimichurri omáčkou podle receptu Jakvkuchyni.cz!
|
Toto je recept pro milovníky šťavnatých steaků z hovězího masa a bylinkových omáček. Kombinace hovězího Picanha steaku, pečených brambor grenaille a aromatické chimichurri omáčky přináší autentický zážitek z grilování. Chimichurri omáčka, původem z Argentiny, dodává masu nezaměnitelnou chuť plnou bylinek, která je svěží a lehce pikantní. Připravte si grilovaný hovězí steak Picanha s chimichurri omáčkou podle receptu Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
45 minut
|
Chod
|
Suroviny
Steak a brambory
brambor
800g
grenaille
hovězí maso
4 x 250g
květová špička, Picanha steak
pancetta
80g
pepř
čerstvě mletý
|
Pokyny
Chimichurri omáčka
- U všech bylinek (petržel, koriandr a oregano) obereme lístky od stonku a listy pak následně nakrájíme nožem najemno.
- Na drobné kousky nakrájejíme i šalotku, česnek a feferonku bez semínek a přidáme do misky k bylinkám.
- Nastrouháme kůru z jednoho citronu a poté vymačkáme i šťávu.
- Zalijeme panenským olivovým olejem a červeným vinným octem.
- Vše dobře zamícháme a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem z mlýnku.
Brambory
- Grenaille brambory i se slupkou důkladně omyjeme a vložíme do pekáče.
- Polijeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.
- Přidáme několik snítek tymiánu, rozmarýnu a pár stroužků česneku.
- Pancettu nakrájíme na menší proužky a zamícháme k bramborám.
- Pečeme v troubě v pekáčku odkryté na 180 °C cca 25 minut (podle velikosti brambor).
Steak
- Hovězí maso vyndáme z lednice zhruba hodinu před grilováním, aby se maso natemperovalo.
- Naporcujeme si steaky na 250 g kusy a rozpálíme gril.
- Hovězí Picanhu řádně osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem a zprudka ogrilujeme ze všech stran.
- Nejdelší čas grilujeme na horní straně masa, kde je silná vrstva tukového krytí.
- V troubě rozpálené na 180 °C dopečeme ještě cca 5 minut.
- Pokud máme vpichový teploměr, tak vnitřní teplota masa, na ideální stupeň propečení medium/rare, je 42°C.
- Po vyndání steaků z trouby necháme alespoň 10 minut odpočívat.
- Za tu dobu se krev uvnitř masa rozprostře po celé ploše a steak pak bude uvnitř růžový a křehký.
- Steak z hovězí Picanhy nakrájíme přes vlákno a servírujeme s pečenými grenaille bramborami s pancettou a chimichurri omáčkou.
Zbytky masa, kůže ani kosti nepatří do kompostu, většinou ani do bioodpadu (pokud se bioodpad nezpracovává v bioplynových stanicích - tam obvykle míří odpad z gastroprovozoven, ten z hnědých popelnic obvykle směřuje do kompostáren). Obecně je důležité se při třídění odpadu vždy řídit informacemi na samolepkách, které jsou umístěny na sběrných nádobách. Způsoby v jednotlivých obcích se totiž mohou lišit dle možností svozových firem a místních zpracovatelů tříděného odpadu. V případě, že si nejste s tříděním jisti, je nejlepší se s dotazy obrátit na obecní úřad.