Když se řekne guláš, tak si většina nejspíš představí ten hovězí. Ale vynikající guláš, kterým neurazíme ani zaryté masožravce, můžeme připravit i bez masa! Hlavní roli v něm hraje totiž hlíva ústřičná. Zkuste si ho připravit podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Když se řekne guláš, tak si většina nejspíš představí ten hovězí. Ale vynikající guláš, kterým neurazíme ani zaryté masožravce, můžeme připravit i bez masa! Hlavní roli v něm hraje totiž hlíva ústřičná. Zkuste si ho připravit podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
|
Doba přípravy
|
Chod
|
Pokyny
- Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme ji spolu s nasekaným česnekem na oleji.
- Přisypeme kmín a když začne praskat, tak do hrnce vhodíme také nakrájenou hlívu.
- Chvíli společně restujeme a poté dochutíme sladkou paprikou (pro dospělé můžeme přidat i trochu pálivé nebo chilli).
- Brambory nakrájené na malé kostičky přidáme k hlívě, guláš osolíme, opepříme a zalijeme zeleninovým vývarem, případně vodou (cca 1- 2 l).
- Společně vaříme, dokud nejsou brambory měkké - bude to trvat asi 15 minut a případně dolijeme vývarem/vodou.
- Nakonec guláš dochutíme majoránkou, přidáme rajčatový protlak a případně také hrubou mouku, která guláš zahustí.
- Pokud vám nevadí řidší konzistence, nebo se chcete vyhnout mouce, tak ji vynechte - rajčatový protlak zajistí také velmi příjemnou konzistenci.
- Nakonec ještě chvíli společně povaříme za stálého míchání (mícháme opatrně, aby se brambory úplně nerozmačkaly).
Co se slupkami od brambor, pokud ještě nejsou naklíčené? Udělejme si z nich další dobrotu! Jak? Pořádně je umyjeme, pokapeme olivovým olejem, okořeníme dle chuti a vložíme na pečicím papíře do trouby. Pečeme při 200 °C asi 10 minut. Vařte beze zbytku - více tipů najdete v seriálu Vaříme beze zbytku na Jakvkuchyni.cz! V případě, že bramborové slupky tímto způsobem zpracovávat nechceme, je nejlepší je vytřídit například na náš vlastní kompost, nebo je vytřídit do bioodpadu.