Holandská omáčka, kterou připravíme z několika základních surovin, tvoří spolu s chřestem nesmírně harmonické a lahodné chuťové duo. A když vše naservírujeme ještě s dobrým steakem, povýšíme oběd nebo večeři na dokonalý gurmánský zážitek. Připravte si chřest s holandskou omáčkou a šťavnatým steakem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Holandská omáčka, kterou připravíme z několika základních surovin, tvoří spolu s chřestem nesmírně harmonické a lahodné chuťové duo. A když vše naservírujeme ještě s dobrým steakem, povýšíme oběd nebo večeři na dokonalý gurmánský zážitek. Připravte si chřest s holandskou omáčkou a šťavnatým steakem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
Na cca 250 ml omáčky
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
Chřest
- Chřest povaříme přibližně 5 minut v osolené vodě.
- Ihned poté ho přendáme do mísy s ledovou vodou (klidně přidáme i několik kostek ledu), aby si zachoval zelenou barvu.
Steak
- Steaky vyndáme s předstihem z lednice a necháme je “odpočívat” při pokojové teplotě.
- Pánev vhodnou na přípravu steaků (litina, nerez) potřeme olejem a rozehřejeme.
- Maso na ní osmažíme z obou stran (do masa nikdy nepícháme vidličkou, aby z něj nevytekla šťáva) - doba tepelné úpravy se odvíjí od typu masa a jeho tloušťky. Je-li steak vysoký 5 cm, pečeme ho 5 minut.
- Poté ho zabalíme do hliníkové fólie a necháme ho dojít.
- Před podáváním ho osolíme a opepříme.
- V mezičase si připravíme holandskou omáčku.
Holandská omáčka
- Na přípravu omáčky použijeme silnostěnný hrnec.
- Sporák zapneme na nejnižší výkon.
- Do hrnce nalijeme žloutky a horkou vodu a důkladně prošleháváme metličkou, až se vše spojí a směs začne houstnout.
- Po malých dávkách a za stálého šlehání poté začneme postupně přilévat vlažné přepuštěné máslo (obyčejné máslo necháme zcela rozpustit na sporáku, nebo v mikrovlnné troubě).
- Na závěr zašleháme ještě šťávu z citronu a dochutíme solí a čerstvým pepřem.
TIP od Jakvkuchyni.cz: Plamen na sporáku udržujte opravdu minimální, jinak se vám žloutky srazí a z omáčky budou míchaná vajíčka.
Holandskou omáčku je nutné před podáváním udržovat teplou (např. ve vodní lázni), protože pokud vystydne, tak ztuhne a při opětovném ohřátí se srazí. Omáčku tedy nikdy neohříváme, je určena k okamžitému servírování.
Klasické máslo se obvykle prodává v měkkém obalu tvořeném papírovou a hliníkovou vrstvou. Tento obal patří do směsného odpadu.