Oblíbená klasika české kuchyně, která nikdy nezklame - to je holandský řízek! Správně šťavnatý "holanďák" voní po sýru, petrželce a smažené strouhance. Nejlepší chuti dosáhneme, když použijeme kvalitní vepřové maso s vyšším podílem tuku a přidáme nastrouhanou goudu. Připravte si nejlepší holandský řízek podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Oblíbená klasika české kuchyně, která nikdy nezklame - to je holandský řízek! Správně šťavnatý "holanďák" voní po sýru, petrželce a smažené strouhance. Nejlepší chuti dosáhneme, když použijeme kvalitní vepřové maso s vyšším podílem tuku a přidáme nastrouhanou goudu. Připravte si nejlepší holandský řízek podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
![]() |
Porce
8 kousků
|
![]() |
Doba přípravy
30 minut
|
![]() |
Chod
|
Pokyny
- Mleté maso osolíme, zalijeme smetanou a promícháme.
- Zakryté ho necháme přes noc odpočívat v lednici.
- Druhý den k masu přidáme vejce, nastrouhaný sýr, dochutíme ho pepřem a čerstvě nasekanou petrželkou.
- Ze směsi tvarujeme zploštělé šišky, které obalíme v klasickém trojobalu - nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Obalené řízky smažíme dozlatova ve vyšší vrstvě oleje a poté je necháme okapat na ubrousku.
TIP od Jakvkuchyni.cz: řízky podáváme s bramborovou kaší a kyselou okurkou.
Pokud si koupíme mleté maso nebo sýr v plastovém obalu, nezapomene ho vytřídit do kontejneru označeného žlutou samolepkou. Pokud jsou obaly od mouky a strouhanky papírové, patří do sběrné nádoby označené modrou samolepkou.