Houby Shitake lze upravovat jakýmkoli způsobem, nejlépe se hodí do polévek či omáček. Shitake lze koupit sušenou v obchodech se zdravou výživou nebo čerstvou ve větších marketech.
|
Houby Shitake lze upravovat jakýmkoli způsobem, nejlépe se hodí do polévek či omáček. Shitake lze koupit sušenou v obchodech se zdravou výživou nebo čerstvou ve větších marketech.
|
Porce
2 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Houby i celozrnnou rýži si předem namočíme.
- Rýži si dáme vařit stranou v dostatečném množství vody (alespoň 3 díly vody na jeden díl rýže).
- Cibuli nasekáme na půlměsíčky a osmahneme na lžíci přepuštěného másla. Po chvilce přidáme na kolečka nakrájenou petržel a po dalších cca třech minutách 2/3 namočených hub i s vodou, ve které byly namočené. 1/3 hub si necháme stranou.
- Cibuli, petržel i houby velmi jemně podlijeme a zlehka osolíme. Přikryjeme pokličkou a dusíme 15-20 minut do změknutí petržele.
- Poté přidáme rostlinnou smetanu (rýžovou nebo ovesnou) a vše rozmixujeme na krém. Krém dochutíme octem nebo sójovou omáčkou tamari. Kdo má rád omáčky sladší, může použít rýžový sirup.
- Do krému pak přidáme zbytek namočených hub a dusíme přibližně dalších 10 minut. Na závěr nakrájíme seitan a přidáme do omáčky (není potřeba jej tepelně upravovat). Houbovou omáčku podáváme s kopečky rýže a salátkem z červené řepy a s petrželkou.