Burrito patří spíše k vydatnějším jídlům, může za to však hlavně vysoký obsah bílkovin. Je proto vhodné zařadit druhé hlavní jídlo spíše zeleninové, případně si nedávat bílkoviny ke svačinám. Kvůli nepatrně vyššímu obsahu tuků se více hodí na oběd, ale to platí hlavně pro redukční jídelníčky.
|
Burrito patří spíše k vydatnějším jídlům, může za to však hlavně vysoký obsah bílkovin. Je proto vhodné zařadit druhé hlavní jídlo spíše zeleninové, případně si nedávat bílkoviny ke svačinám. Kvůli nepatrně vyššímu obsahu tuků se více hodí na oběd, ale to platí hlavně pro redukční jídelníčky.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
tortilla
4ks
cibule
1/2ks
česnek
2stroužky
olivový olej
20g
hovězí kýta
400g
olivy
30g
černé
rýže
120g
basmati
kukuřice
100g
fazole
400g
černé
rajčata
400g
krájená
zakysaná smetana
200g
sůl
pepř, drcený kmín, 2 chili papričky nebo chili koření
|
Pokyny
- Nakrájejte cibuli na malé kousky a společně s prolisovaným česnekem a chili papričkami ji na oleji osmahněte dozlatova.
- Přidejte na malé kousky nakrájené hovězí maso, posypte drceným kmínem, osolte, opepřete a za stálého míchání osmahněte.
- Přiklopte pánev a na mírném plameni nechte dusit asi 30 minut.
- Po 30 minutách dejte vařit rýži.
- Ke směsi přidejte rajčata, fazole a olivy, promíchejte a znovu přiklopte.
- Po 15 minutách dejte do trouby ohřát tortilla wrap.
- Jako první dejte na wrap trochu rýže, poté masovou směs, kukuřici a zakysanou smetanu.
- Zarolujte a podávejte.
- Jedná se o velmi pestrý pokrm, ve kterém najdete celé spektrum esenciálních aminokyselin, a to z rostlinných i živočišných zdrojů.
- Dále doplníte téměř polovinu doporučené denní dávky vlákniny, což je vzhledem k jejímu nízkému průměrnému příjmu v naší populaci velmi příznivé.
- Pokud byste chtěli burrito o něco odlehčit, přidejte do něj více zeleniny – třeba rajčat nebo salátu a uberte masa.