Fajitas, tedy hovězí maso nakrájené na drobné kousky, opečené na grilu nebo na pánvi a servírované s tortillou, patří ke klasice mexické kuchyně. Fajitas jsou velmi populární, kombinují totiž rychlý a jednoduchý recept. V dnešní době mají nespočet variant, můžeme experimentovat jak s druhy masa, tak se zeleninou. Pravé fajitas bychom měli podávat s pikantní omáčkou.
|
Fajitas, tedy hovězí maso nakrájené na drobné kousky, opečené na grilu nebo na pánvi a servírované s tortillou, patří ke klasice mexické kuchyně. Fajitas jsou velmi populární, kombinují totiž rychlý a jednoduchý recept. V dnešní době mají nespočet variant, můžeme experimentovat jak s druhy masa, tak se zeleninou. Pravé fajitas bychom měli podávat s pikantní omáčkou.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
hovězí maso
500gramů
zadní
citrónová šťáva
200ml
guacamole
5lžíce
salsa nebo zakysaná smetana
tortilla
4ks
česnek
2ks
stroužky
olivový olej
1lžíce
chilli
1lžíce
sůl
1lžička
černý pepř
1lžička
kajenský
paprika
1ks
červená
paprika
1ks
zelená
cibule
1ks
silný alobal
1ks
velikost dle potřeby
|
Pokyny
- V míse si připravíme marinádu z citronové šťávy, oleje, chilli, soli a kajenského pepře.
- Maso nakrájíme na tenké proužky, vložíme do plastového sáčku a vlijeme do něj marinádu. Vše promneme a necháme 1 hodinu marinovat v lednici.
- Troubu rozpálíme na 150 °C (zapneme si možnost gril).
- Maso vyndáme ze sáčku, marinádu slijeme.
- Papriky, cibuli a česnek si nakrájíme na tenké proužky.
- Ze silného alobalu si připravíme obdélník a do jeho středu vložíme maso spolu s nakrájenou zeleninou.
- Vše takto připravené zabalíme, ale ponecháme trochu prostoru pro cirkulaci vzduchu.
- Vložíme do trouby a pod grilem grilujeme 15 - 25 minut, nebo do doby, kdy bude maso i zelenina měkká.
- Na posledních 10 minut vložíme do trouby i tortilly, které jsme také zabalili do silného alobalu.
- Balíčky vyndáme z trouby, opatrně je otevřeme a necháme uniknout horkou páru.
- Tortilly naplníme masem se zeleninou, podle chuti přidáme salsu, guacamole nebo zakysanou smetanu.
- Tortilly přehneme, nebo zabalíme, a podáváme.