Hovězí na houbách je opravdová chuťovka. V tomto receptu hraje hlavní roli šťavnatý hovězí váleček s omáčkou z lesních hub a pravých hřibů na másle se špekovým knedlíkem a vídeňskou cibulkou. Jak si připravit tuhle dobrotu poradí recept na Jakvkuchyni.cz!
|
Hovězí na houbách je opravdová chuťovka. V tomto receptu hraje hlavní roli šťavnatý hovězí váleček s omáčkou z lesních hub a pravých hřibů na másle se špekovým knedlíkem a vídeňskou cibulkou. Jak si připravit tuhle dobrotu poradí recept na Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 osoby
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Hovězí maso
hovězí váleček
800g
špek
50g
Omáčka z lesních hub
Špekový knedlík
toastový chléb
1balení
bílý
mléko
500ml
plnotučné
máslo
100g
vejce
5ks
špek
100g
petržel
50g
hladkolistá, nasekaná
muškátový oříšek
½ks
nastrouhaný
|
Pokyny
- Hovězí váleček prošpikujeme, osolíme, opepříme a opečeme na rostlinném oleji v hrnci ze všech stran dozlatova.
- Maso z hrnce vyndáme na stranu a připravíme základ na omáčku.
- Sušené houby namočíme do studené vody a necháme změknout.
- Do výpeku z masa přidáme máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Pak přidáme česnek, kmín a ještě chvilku opečeme.
- Přidáme cukr a zalijeme bílým vínem.
- Když se bílé víno vyvaří přidáme sušené houby i s vodou, ve které byly namočené.
- Vložíme bobkový list a nové koření, dochutíme solí a pepřem a necháme provařit.
- Do takto připraveného základu dáme zpět opečený hovězí váleček, hrnec přiklopíme a dáme vařit do trouby do měkka na 180 °C (cca na 2 hodiny).
- Měkké maso vyndáme z hrnce a nakrájíme na plátky.
- Omáčku zjemníme smetanou a rozmixujeme do hladka, případně ještě osolíme nebo opepříme podle chuti.
- Toastový chléb nakrájíme na kostky a opečeme.
- Špek nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na pánvi.
- Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- V míse smícháme opečený chléb, špek i s výpekem, žloutky, máslo, mléko, nasekanou petržel, nastrouhaný muškátový oříšek.
- Osolíme, opepříme a opatrně vmícháme sníh z bílků.
- Z připravené hmoty vytvarujeme veliké kulaté knedlíky o váze cca 200 g a dáme vařit v páře na 20 minut.
- Čerstvé hříbky očistíme a nakrájíme na menší kusy.
- Na pánvi si rozehřejeme máslo a hříbky na něm opečeme, přidáme tymián a dochutíme solí a pepřem.
- Na vídeňskou cibulku si oloupeme a nakrájíme žlutou cibuli na tenká kolečka.
- Obalíme v hladké mouce a smažíme do zlatova ve vyšší vrstvě fritovacího oleje.
Obsah kelímku od smetany stačí pořádně vyprázdnit (vylít, můžeme vytřít například použitou papírovou kuchyňskou utěrkou) a může putovat do žlutého kontejneru, hliníková víčka vytřídíme nejlépe do sběrných nádob na kovy. Kovový odpad můžeme v některých obcích třídit v rámci tzv. vícekomoditního sběru odpadu spolu s jiným druhem odpadu. Třiďte odpad správně - jednou z hlavních zásad je třídění odpadu podle instrukcí uvedených na samolepkách na kontejnerech.