Hovězí na houbách s hříbky na másle

Hovězí na houbách je opravdová chuťovka. V tomto receptu hraje hlavní roli šťavnatý hovězí váleček s omáčkou z lesních hub a pravých hřibů na másle se špekovým knedlíkem a vídeňskou cibulkou. Jak si připravit tuhle dobrotu poradí recept na Jakvkuchyni.cz!
Hovězí na houbách je opravdová chuťovka. V tomto receptu hraje hlavní roli šťavnatý hovězí váleček s omáčkou z lesních hub a pravých hřibů na másle se špekovým knedlíkem a vídeňskou cibulkou. Jak si připravit tuhle dobrotu poradí recept na Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 osoby
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Omáčka z lesních hub
    smetana 200ml na šlehání
    cibule 200g žlutá
    víno 100ml bílé
    houby 50g sušené, lesní
    máslo 50g
    kmín 20g celý
    cukr 20g krupice
    česnek 2stroužky
    voda z hub
Hříbky na másle
    hříbky 200g čerstvé
    máslo 50g
    tymián 10g čerstvý
Špekový knedlík
    toastový chléb 1balení bílý
    mléko 500ml plnotučné
    máslo 100g
    vejce 5ks
    špek 100g
    petržel 50g hladkolistá, nasekaná
    muškátový oříšek ½ks nastrouhaný
Vídeňská cibulka
    cibule 2ks žlutá
    mouka 100g hladká
    olej na smažení
Pokyny
  1. Hovězí váleček prošpikujeme, osolíme, opepříme a opečeme na rostlinném oleji v hrnci ze všech stran dozlatova.
  2. Maso z hrnce vyndáme na stranu a připravíme základ na omáčku.
  3. Sušené houby namočíme do studené vody a necháme změknout.
  4. Do výpeku z masa přidáme máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
  5. Pak přidáme česnek, kmín a ještě chvilku opečeme.
  6. Přidáme cukr a zalijeme bílým vínem.
  7. Když se bílé víno vyvaří přidáme sušené houby i s vodou, ve které byly namočené.
  8. Vložíme bobkový list a nové koření, dochutíme solí a pepřem a necháme provařit.
  9. Do takto připraveného základu dáme zpět opečený hovězí váleček, hrnec přiklopíme a dáme vařit do trouby do měkka na 180 °C (cca na 2 hodiny).
  10. Měkké maso vyndáme z hrnce a nakrájíme na plátky.
  11. Omáčku zjemníme smetanou a rozmixujeme do hladka, případně ještě osolíme nebo opepříme podle chuti.
  12. Toastový chléb nakrájíme na kostky a opečeme.
  13. Špek nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na pánvi.
  14. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  15. V míse smícháme opečený chléb, špek i s výpekem, žloutky, máslo, mléko, nasekanou petržel, nastrouhaný muškátový oříšek.
  16. Osolíme, opepříme a opatrně vmícháme sníh z bílků.
  17. Z připravené hmoty vytvarujeme veliké kulaté knedlíky o váze cca 200 g a dáme vařit v páře na 20 minut.
  18. Čerstvé hříbky očistíme a nakrájíme na menší kusy.
  19. Na pánvi si rozehřejeme máslo a hříbky na něm opečeme, přidáme tymián a dochutíme solí a pepřem.
  20. Na vídeňskou cibulku si oloupeme a nakrájíme žlutou cibuli na tenká kolečka.
  21. Obalíme v hladké mouce a smažíme do zlatova ve vyšší vrstvě fritovacího oleje.

Obsah kelímku od smetany stačí pořádně vyprázdnit (vylít, můžeme vytřít například použitou papírovou kuchyňskou utěrkou) a může putovat do žlutého kontejneru, hliníková víčka vytřídíme nejlépe do sběrných nádob na kovy. Kovový odpad můžeme v některých obcích třídit v rámci tzv. vícekomoditního sběru odpadu spolu s jiným druhem odpadu. Třiďte odpad správně - jednou z hlavních zásad je třídění odpadu podle instrukcí uvedených na samolepkách na kontejnerech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*