Hrstková polévka patří mezi klasické české polévky. Její základ tvoří směs luštěnin a zeleniny. Přidat můžeme také kroupy, ovesné vločky nebo brambory. Určitě nezapomeňme na bylinky a ocet, který dodá polévce příjemnou nakyslost a svěžest. Jak na lahodnou domácí hrstkovou polévku poradí recept na Jakvkuchyni.cz!
|
Hrstková polévka patří mezi klasické české polévky. Její základ tvoří směs luštěnin a zeleniny. Přidat můžeme také kroupy, ovesné vločky nebo brambory. Určitě nezapomeňme na bylinky a ocet, který dodá polévce příjemnou nakyslost a svěžest. Jak na lahodnou domácí hrstkovou polévku poradí recept na Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Pokyny
- V hrnci rozehřejeme olej, ke kterému přidáme plátek másla.
- Cibuli nakrájíme najemno a na oleji ji necháme zesklovatět.
- Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky.
- Přidáme ji do cibulového základu a krátce orestujeme (nesmí zhnědnout).
- Nakonec přisypeme mouku, krátce zasmahneme jíšku a zalijeme vývarem/vodou.
- Luštěniny, které jsme nechaly přes noc namočené ve vodě, slijeme, propláchneme a přidáme do hrnce.
- Polévku osolíme, opepříme a asi 30 minut povaříme, aby byly luštěniny měkké.
- Na závěr polévku dochutíme majoránkou, kterou promneme mezi prsty a octem a už jen krátce povaříme.
- Můžeme přidat také čerstvou petrželku.
Slupky a zbytky zeleniny patří na kompost, nebo do bioodpadu. Nejlepší volbou ale je využít maximum potravin a vařit beze zbytku. Jak na to? Ze slupek si můžeme připravit vynikající Spirálovou pochoutku podle seriálu Vaříme beze zbytku. A nezapomeňte v kuchyni třídit obalové odpady, kterých tam vzniká značné množství!