Hrstková polévka

Hrstková polévka patří mezi klasické české polévky. Její základ tvoří směs luštěnin a zeleniny. Přidat můžeme také kroupy, ovesné vločky nebo brambory. Určitě nezapomeňme na bylinky a ocet, který dodá polévce příjemnou nakyslost a svěžest. Jak na lahodnou domácí hrstkovou polévku poradí recept na Jakvkuchyni.cz!
Hrstková polévka patří mezi klasické české polévky. Její základ tvoří směs luštěnin a zeleniny. Přidat můžeme také kroupy, ovesné vločky nebo brambory. Určitě nezapomeňme na bylinky a ocet, který dodá polévce příjemnou nakyslost a svěžest. Jak na lahodnou domácí hrstkovou polévku poradí recept na Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
15 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    vývar 1,5l zeleninový
    luštěniny 200g směs čočky, hrách, různé druhy fazolí
    mrkev 100g
    petržel 100g
    hladká mouka 4lžíce
    celer 2řapíky
    ocet 2lžíce
    cibule 1ks vetší
    petrželka čerstvá
Pokyny
  1. V hrnci rozehřejeme olej, ke kterému přidáme plátek másla.
  2. Cibuli nakrájíme najemno a na oleji ji necháme zesklovatět.
  3. Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky.
  4. Přidáme ji do cibulového základu a krátce orestujeme (nesmí zhnědnout).
  5. Nakonec přisypeme mouku, krátce zasmahneme jíšku a zalijeme vývarem/vodou.
  6. Luštěniny, které jsme nechaly přes noc namočené ve vodě, slijeme, propláchneme a přidáme do hrnce.
  7. Polévku osolíme, opepříme a asi 30 minut povaříme, aby byly luštěniny měkké.
  8. Na závěr polévku dochutíme majoránkou, kterou promneme mezi prsty a octem a už jen krátce povaříme.
  9. Můžeme přidat také čerstvou petrželku.

Slupky a zbytky zeleniny patří na kompost, nebo do bioodpadu. Nejlepší volbou ale je využít maximum potravin a vařit beze zbytku. Jak na to? Ze slupek si můžeme připravit vynikající Spirálovou pochoutku podle seriálu Vaříme beze zbytku. A nezapomeňte v kuchyni třídit obalové odpady, kterých tam vzniká značné množství!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*