Kromě vitamínů B obsahuje cizrna železo, vápník a v neposlední řadě významné množství vlákniny, která podporuje dobré trávení.
|
Kromě vitamínů B obsahuje cizrna železo, vápník a v neposlední řadě významné množství vlákniny, která podporuje dobré trávení.
|
Porce
400 g hummusu
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
cizrna
300g
jedlá soda
1lžíce
tahini
70g
sezamová pasta
olivový olej
50ml
citrón
1/2litru
česnek
2stroužky
|
Pokyny
- Cizrnu namočte do studené vody a nechte den stát.
- Další den vodu vylijte, natočte novou, přidejte lžíci jedlé sody a dejte vařit. Vařte asi 2 hodiny, sbírejte vytvořenou pěnu.
- Nechte vychladnout. Do studené cizrny přilijte trochu studené vody a rozmixujte.
- Přidejte tahini, česnek, sůl, případně chili a rozmixujte vše dohladka. Přidejte šťávu asi z půlky citronu a polovinu olivového oleje.
- Znovu rozmixujte. Druhou polovinou oleje hummus polijte v mističce, aby neosychal a zamíchejte ho před servírováním.
- Zdobte citronem, petrželkou a sladkou paprikou.
- Podávejte s pita chlebem, focacciou, nakrájenou zeleninou nebo celozrnným pečivem.
- Jedlá soda se do vody přidává proto, aby luštěniny tolik nenadýmaly. Hummus je pokrm tvořený z velké části luštěninou a proto považuji za rozumné sodu přidat.
- Nevýhodou ovšem zůstává, že jedlá soda poškozuje vitamíny skupiny B, takže pokud vaříte třeba fazole, které použijete jen v malém množství k doladění jiného pokrmu, pro vyšší nutriční hodnotu doporučuji sodu nepřidávat, nadýmání se neprojeví v takové míře.