Tradiční rakouské cukroví, které si kdysi velmi oblíbil císař František Josef. Je sice trochu pracnější, ale výsledek stojí určitě za to! Křehké ořechové těsto, máslový krém s lehce navinulým džemem máčené v čokoládě a nahoře celý oříšek… No nezní to skvěle? A chutná ještě lépe! Zkuste si připravit išlské dortíčky podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Tradiční rakouské cukroví, které si kdysi velmi oblíbil císař František Josef. Je sice trochu pracnější, ale výsledek stojí určitě za to! Křehké ořechové těsto, máslový krém s lehce navinulým džemem máčené v čokoládě a nahoře celý oříšek… No nezní to skvěle? A chutná ještě lépe! Zkuste si připravit išlské dortíčky podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
cca 30 kousků
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Mouku prosejeme do mísy, přidáme do ní nakrájené kousky másla, cukr, mleté mandle a koření. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme do lednice - ideálně do druhého dne - vychladit.
- Mezitím si připravíme náplň. Ořechy nasucho krátce opražíme na pánvi - pozor, nesmí se připálit! Poté je rozemeleme dohladka. Máslo (lehce povolené) vyšleháme do pěny, přidáme do něj cukr, mleté ořechy, vanilku, rum a džem. Vyšlehaný krém dáme odpočinout do lednice.
- Těsto vyválíme na pomoučněné ploše na placku a vykrajujeme z ní kolečka. S těstem pracujeme rychle, aby příliš nepovolilo. Abychom měli jistotu, že při pečení nepovolí, doporučujeme dát vykrojené tvary před pečením ještě do lednice krátce vychladit.
- Cukroví pečeme v předehřáté troubě na cca 170 °C asi 7 minut.
- Kolečka po vyndání z trouby necháme na plechu zcela vychladnout, aby se zpevnila. Pokud bychom je chtěli sundat dříve, tak by se nám rozpadla.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, kterou naředíme trochou smetany, aby byla tekutější.
- Smetanu důkladně rozmícháme, aby byla čokoláda hezky hladká.
- Dáváme pozor, aby se do čokolády nedostala voda! Srazila by se! Horní kolečko vždy namočíme do čokolády a přilepíme na něj ořech a poté necháme na mřížce vychladit.
- Vždy k sobě slepíme dvě kolečka krémem. Spodní kolečko doporučujeme mazat položené na ploše, aby se nám v ruce nezlomilo.
- Išlské skladujeme v chladu a promazáváme maximálně týden před konzumací.
Čokoláda, oblíbená surovina pro mnoho kuchařů a milovníků sladkostí, vyžaduje správné třídění odpadu. Obal od čokolády bývá obvykle vyroben z kombinace papíru a hliníku. Papírový obal patří do sběrné nádoby na třídění papíru, alobal pak patří do nádob označených šedou samolepkou.