Máte chuť na pořádnou dávku vitamínů a minerálů, dali byste si něco na zahřátí, co vás zaručeně postaví na nohy? Variace na italskou polévku minestrone obsahuje cizrnu, která navíc dodá vlákninu, a pesto, které dává polévce italský šmrnc.
|
Máte chuť na pořádnou dávku vitamínů a minerálů, dali byste si něco na zahřátí, co vás zaručeně postaví na nohy? Variace na italskou polévku minestrone obsahuje cizrnu, která navíc dodá vlákninu, a pesto, které dává polévce italský šmrnc.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
zelenina
kořenová - mrkev, petržel, půl celeru
olivový olej
15g
cibule
150g
pórek
50g
česnek
2stroužky
rozmarýn
čerstvý
rajčata
400g
sekaná
rajčata
100g
čerstvá
cizrna
200g
vařená, konzervovaná
cuketa
150g
fazolky
100g
mražené
hrášek
70g
petržel
1ks
těstoviny
130g
syrové
parmazán
80g
pesto
bazalkové
pepř
sůl
|
Pokyny
- Pokud nemáte vařenou nebo konzervovanou cizrnu, zhruba 100g syrové cizrny namočte na noc do studené vody. Poté vodu vylijte, natočte novou a vařte se lžičkou jedlé sody asi hodinu.
- Oloupejte kořenovou zeleninu (nekrájejte) a zalijte ji asi 3/4l vody. Dejte na mírný plamen vařit.
- Mezitím si nakrájejte na drobné kousky cibuli a pórek.
- Rozpalte ve vysoké pánvi olej a orestujte cibuli, pórek, vymačkaný česnek a čerstvý rozmarýn.
- Trvá asi 10 minut, než zelenina dostane zlatou barvu.
- Přidejte nasekaná rajčata, nakrájené čerstvé rajče, cizrnu a přilijte zeleninový vývar.
- Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a vařte asi 30 minut.
- Nakrájejte na malé kousky cuketu a přidejte ji do polévky společně s hráškem a fazolkami.
- Vařte asi 10 minut, nezapomeňte směs občas promíchat. Přidejte petrželku, sůl a pepř podle chuti.
- Přisypte těstoviny a vařte podle potřeby.
- Také je možné těstoviny uvařit mimo polévku a přidat je ke každé porci zvlášť, nestane se pak, že přes noc nasají veškerou vodu.
- Servírujte se lžičkou bazalkového pesta, posypané parmazánem.