Italské risotto s máslovou dýní, šafránem, pancettou a parmazánem

Italské risotto s máslovou dýní je vynikající, syté a plné chutí. Recept je snadný, ale časově náročnější. Odměnou nám ale bude výborné jídlo a podle tohoto receptu to bude hračka! Připravte si s Jakvkuchyni.cz lahodné risotto s máslovou dýní, šafránem a parmazánem jako z Itálie!
Italské risotto s máslovou dýní je vynikající, syté a plné chutí. Recept je snadný, ale časově náročnější. Odměnou nám ale bude výborné jídlo a podle tohoto receptu to bude hračka! Připravte si s Jakvkuchyni.cz lahodné risotto s máslovou dýní, šafránem a parmazánem jako z Itálie!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    vývar 1l zeleninový
    rýže 500g italská, arborio
    pancetta 200g na kostičky
    dýně 1ks máslová
    cibule 1ks
    šafrán snítka
Pokyny
  1. Máslovou dýni umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme z ní semínka a nakrájíme ji na kousky. 
  2. Rozložíme ji na pekáč, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a pečeme na 200 °C asi 30 minut (do změknutí).
  3. Mezitím na pánvi opražíme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a pancettu. 
  4. Rýži propláchneme a necháme okapat. 
  5. Na pánev k cibuli a pancettě nasypeme rýži a přibližně minutu pražíme na ohni, aby rýže nasákla tukem. 
  6. Směs zalijeme teplým zeleninovým vývarem (asi centimetr nad povrch) a necháme bublat pod pokličkou.
  7. Rýži pravidelně kontrolujeme, mícháme a dle potřeby doléváme zeleninový vývar. 
  8. Až bude rýže takzvaně na skus, přidáme do směsi dýni. 
  9. Směs dobře promícháme a povaříme. Pokud nám v risottu zbydou kousky dýně, které se nerozvaří, nic se neděje. 
  10.  Risotto ochutíme kořením, olivovým olejem a na talíři posypeme s parmezánem. 

Zeleninový vývar si snadno připravíme do zásoby z odkrojků zeleniny, které nám zbydou při vaření. Do vývaru přidejme například mrkvovou nať, cibulové slupky, nebo zbytky brambor. Vývar nechme vychladnout a poté ho zamrazme. Takto připravený nám v mrazáku vydrží až několik měsíců. Budeme ho mít po ruce vždy, když ho budeme potřebovat. Další inspiraci na to, jak spotřebovat zeleninu najdete v seriálu Vaříme beze zbytku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*