Italské risotto s máslovou dýní je vynikající, syté a plné chutí. Recept je snadný, ale časově náročnější. Odměnou nám ale bude výborné jídlo a podle tohoto receptu to bude hračka! Připravte si s Jakvkuchyni.cz lahodné risotto s máslovou dýní, šafránem a parmazánem jako z Itálie!
|
Italské risotto s máslovou dýní je vynikající, syté a plné chutí. Recept je snadný, ale časově náročnější. Odměnou nám ale bude výborné jídlo a podle tohoto receptu to bude hračka! Připravte si s Jakvkuchyni.cz lahodné risotto s máslovou dýní, šafránem a parmazánem jako z Itálie!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Máslovou dýni umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme z ní semínka a nakrájíme ji na kousky.
- Rozložíme ji na pekáč, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a pečeme na 200 °C asi 30 minut (do změknutí).
- Mezitím na pánvi opražíme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a pancettu.
- Rýži propláchneme a necháme okapat.
- Na pánev k cibuli a pancettě nasypeme rýži a přibližně minutu pražíme na ohni, aby rýže nasákla tukem.
- Směs zalijeme teplým zeleninovým vývarem (asi centimetr nad povrch) a necháme bublat pod pokličkou.
- Rýži pravidelně kontrolujeme, mícháme a dle potřeby doléváme zeleninový vývar.
- Až bude rýže takzvaně na skus, přidáme do směsi dýni.
- Směs dobře promícháme a povaříme. Pokud nám v risottu zbydou kousky dýně, které se nerozvaří, nic se neděje.
- Risotto ochutíme kořením, olivovým olejem a na talíři posypeme s parmezánem.
Zeleninový vývar si snadno připravíme do zásoby z odkrojků zeleniny, které nám zbydou při vaření. Do vývaru přidejme například mrkvovou nať, cibulové slupky, nebo zbytky brambor. Vývar nechme vychladnout a poté ho zamrazme. Takto připravený nám v mrazáku vydrží až několik měsíců. Budeme ho mít po ruce vždy, když ho budeme potřebovat. Další inspiraci na to, jak spotřebovat zeleninu najdete v seriálu Vaříme beze zbytku.