Jablka v županu jsou tradičním receptem české podzimní kuchyně. Můžete využít nejen čerstvá jablka, ale také spotřebovat jablíčka uložená od loňské sklizně. Marmeláda, oříšky a listové těsto přemění jablko na skvostný podzimní dezert, který vám bude vonět při pečení a skvěle chutnat, až se do něj pustíte. My jsme recept trošku obměnili a použili jsme povidla a křehké těsto, které vytvoří lahodnou krustu.
|
Jablka v županu jsou tradičním receptem české podzimní kuchyně. Můžete využít nejen čerstvá jablka, ale také spotřebovat jablíčka uložená od loňské sklizně. Marmeláda, oříšky a listové těsto přemění jablko na skvostný podzimní dezert, který vám bude vonět při pečení a skvěle chutnat, až se do něj pustíte. My jsme recept trošku obměnili a použili jsme povidla a křehké těsto, které vytvoří lahodnou krustu.
|
Porce
6 osob
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Rozinky namočíme do rumu, aby změkly.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a nakrájíme studené máslo, ze směsi vytvoříme drobenku.
- Ke směsi postupně po lžicích přidáváme vodu, aby vzniklo kompaktní a nelepivé těsto.
- Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme 45 minut v lednici.
- Mezitím si oloupeme jablka a opatrně vykrojíme jádřince (jablka nepřekrajujeme napůl, ale vytvoříme uvnitř otvor).
- Povidla smícháme s rozinkami, rumem a ořechy.
- Naplníme jimi jablka.
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na stejné díly podle počtu jablek a vyválíme na pomoučněném vále.
- Pomocí rádýlka vykrojíme čtverce, střed posypeme částí nastrouhaných piškotů, položíme na ně naplněné jablko a zabalíme.
- Balíme tak, že protilehlé rohy čtverce spojíme a následně přeložíme další dva
- protilehlé rohy. Vzniklé rohy šátečku můžeme přitlačit ještě k těstu na jablko.
- Podobně postupujeme i s dalšími jablky.
- Takto zabalená jablka položíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Ze zbylého těsta můžeme vykrojit ještě lístky a vytvarovat stopku.
- Pomašlujeme rozšlehaným vejcem.
- Dáme péct do trouby na 40–50 minut.
- Po upečení necháme vychladnout a na závěr můžeme poprášit moučkovým cukrem.