S posledními květnovými dny začínají dozrávat první sladké jahody a chuť čerstvých jahod si pak můžeme užívat celé léto. Toto ovoce skvěle ozdobí každý dezert a dovedou ho k dokonalosti. Kouzlo jahodových tarteletek spočívá ve spojení křehkého korpusu, lahodného lehkého krému a čerstvých jahod. Neskutečně lehký a osvěžující dezert se může stát ozdobou nejen svátečního stolu, ale také jím můžete překvapit své přátele na letní zahradní party.
|
S posledními květnovými dny začínají dozrávat první sladké jahody a chuť čerstvých jahod si pak můžeme užívat celé léto. Toto ovoce skvěle ozdobí každý dezert a dovedou ho k dokonalosti. Kouzlo jahodových tarteletek spočívá ve spojení křehkého korpusu, lahodného lehkého krému a čerstvých jahod. Neskutečně lehký a osvěžující dezert se může stát ozdobou nejen svátečního stolu, ale také jím můžete překvapit své přátele na letní zahradní party.
|
Porce
20 ks o průměru 5 cm
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
Příprava těsta
- V míse utřeme máslo, aby bylo měkké a krémové konzistence.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl a vodu.
- Zpracujeme a přidáme žloutek a utřené máslo.
- Suroviny hněteme, dokud se všechny nespojí.
- Na vále propracujeme ještě prsty a vytvoříme kouli.
- Zabalíme ji do potravinářské folie a dáme vychladit do ledničky na cca 1–2 hodiny.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Studené těsto vyndáme z ledničky.
- Nachystáme si formičky na tarteletky (mohou být s odnímatelným dnem).
- Na vále vyválíme placku, ze které vykrajujeme kolečka o něco větší, než jsou formičky. Ty těstem vyložíme až po okraje a přečnívající těsto z nich ořízneme.
- Dno těsta propícháme vidličkou.
- Alobalem těsně přikryjeme nejen dno, ale také okraje, aby se nespálily a těsto zatížíme fazolemi.
- Takto připravené dáme péct na 15 minut.
- Po tomto čase fazole i alobal odstraníme a ještě dopékáme dozlatova cca 5–10 minut.
- Poté necháme vychladnout a korpus vyklopíme z formiček.
- Mezitím si připravíme jahody.
- Omyjeme je, odstraníme lístky a nakrájíme je na poloviny.
Příprava krému
- Na krém si vyšleháme studené mascarpone s cukrem.
- Začínáme šlehat na menší rychlost cca 1 minutu, aby se mascarpone nesrazilo.
- Přilijeme smetanu a šleháme, zvýšíme otáčky, aby se šlehačka vyšlehala spolu s mascarpone do tužšího krému.
Dokončení tartaletek
- Jakmile je krém hotový, připravíme si cukrářský sáček se zdobičkou.
- Naplníme ho krémem a zdobíme připravené tarteletky.
- Nakonec na krém položíme rozkrojenou jahodu.
- Tarteletky necháme ještě chvíli vychladit v lednici, aby krém trochu ztuhl.
- V lednici je také skladujeme.