Pokud milujete koláče, ve kterých je velké množství ovoce, pak musíte určitě vyzkoušet koláče “galette”. Tvoří je tenká vrstva nepříliš sladkého těsta a spousta ovoce, které můžeme obměňovat podle sezóny a různě je kombinovat. Tato galetka připravená podle receptu Jakvkuchyni.cz je plná jahod a meruněk. Galetka má lehce nakyslou chuť a je šťavnatá. A ta vůně v kuchyni při pečení je prostě neodolatelná! Pokud najdete doma vanilkovou zmrzlinu, doporučujeme přidat minimálně jeden kopeček. Jak na to?
|
Pokud milujete koláče, ve kterých je velké množství ovoce, pak musíte určitě vyzkoušet koláče “galette”. Tvoří je tenká vrstva nepříliš sladkého těsta a spousta ovoce, které můžeme obměňovat podle sezóny a různě je kombinovat. Tato galetka připravená podle receptu Jakvkuchyni.cz je plná jahod a meruněk. Galetka má lehce nakyslou chuť a je šťavnatá. A ta vůně v kuchyni při pečení je prostě neodolatelná! Pokud najdete doma vanilkovou zmrzlinu, doporučujeme přidat minimálně jeden kopeček. Jak na to?
|
Porce
6 – 8 porcí
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
hladká mouka
250gramů
máslo
150gramů
studené
jahody
10kusů
meruňky
4kusy
třtinový cukr
3lžíce
mandlové lupínky
3lžičky
vejce
3kusy
vody
2-3lžíce
ledové
moučkový cukr
2lžíce
kukuřičný škrob
1,5lžíce
mléko
1lžíce
vanilkový lusk
1kus
sůl
1špetka
|
Pokyny
- Nejdřív si připravíme těsto. Mouku prosejeme do mísy, smícháme ji se solí, mandlovou moukou a moučkovým cukrem. Zapracujeme máslo a vytvoříme drobenku.
- Následně přidáme vejce a po lžících vodu. S přidáváním vody počkáme, až se veškerá voda skutečně zapracuje do těsta. Pokud přidáme rychle může se stát, že bude těsto lepivé. Těsto by mělo být krásně hladké a měla by nám vzniknout kompaktní hmota.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a na cca 30 minut je necháme odpočinout v ledničce.
- Jahody i meruňky omyjeme. Jahody zbavíme zelených lístků a rozkrojíme na polovinu, nebo čtvrtiny. Meruňky rozkrojíme na polovinu a odstraníme pecky.
- Dáme do mísy a zasypeme cukrem, semínky z vanilkového lusku a kukuřičným škrobem. Vše opatrně promícháme prsty a necháme odležet.
- Troubu rozehřejeme na 180° C.
- Těsto si vyndáme z lednice a na pomoučeném vále vyválíme kulatou placku, která má tloušťku zhruba 0,5 cm.
- Doprostřed postupně klademe meruňky, které nakrájíme ještě na plátky (plátky nerozprostíráme, ale necháváme tvar celé poloviny). Mezi meruňky pak rozprostřeme jahody.
- Okraje těsta zavineme směrem doprostřed.
- V mističce si rozšleháme vajíčko s trochou mléka a potřeme jimi okraje galetky.
- Nakonec posypeme mandlovými lupínky.
- Vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut nebo dokud nezačnou mandličky zlátnout.
- Po vytažení z trouby necháme vychladnout.
TIP: skvěle chutná s vanilkovou zmrzlinou, zakysanou smetanou či šlehačkou.