Tonkotsu ramen je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů ramen polévek, který nás přenese do autentické atmosféry japonské kuchyně. Tento vydatný a bohatý vývar, vařený z vepřových kostí, kuřecích křídel a zázvoru, je základem polévky, která spojuje silnou chuť a krémovou konzistenci. Domácí ramen nudle, šťavnaté plátky vepřové plece, marinovaná vajíčka, zázvor a další ingredience dodávají tomuto jídlu na autentičnost! Připravte si vynikající domácí ramen polévku Tonkotsu podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Tonkotsu ramen je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů ramen polévek, který nás přenese do autentické atmosféry japonské kuchyně. Tento vydatný a bohatý vývar, vařený z vepřových kostí, kuřecích křídel a zázvoru, je základem polévky, která spojuje silnou chuť a krémovou konzistenci. Domácí ramen nudle, šťavnaté plátky vepřové plece, marinovaná vajíčka, zázvor a další ingredience dodávají tomuto jídlu na autentičnost! Připravte si vynikající domácí ramen polévku Tonkotsu podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 osoby
|
Doba přípravy
1 hod
|
Chod
|
Suroviny
Vývar
voda
5l
vepřové nožičky
1kg
brambor
250g
kuřecí křídla
250g
zázvor
50g
cibule
2ks
Ramen nudle
Shoyu omáčka
voda
350ml
sójová omáčka
100ml
cukr
60g
krupice
jarní cibulka
20g
Mirin
20ml
ochucovadlo
zázvor
15g
Marinovaný zázvor
Další suroviny
vepřové maso
400g
plec
sezam
10g
černý
vejce
2ks
na marinování
řasa
2plátky
nori
jarní cibulka
1svazek
|
Pokyny
- Omyjeme vepřové nožičky a kuřecí křídla a vše vložíme do hrnce.
- Přidáme oloupané celé brambory, očištěnou cibuli, omytý zázvor se slupkou a zalijeme studenou vodou.
- Přivedeme k varu, stáhneme pěnu a nečistoty z masa a pomalu pod bodem varu vaříme min. 4 hod.
- Pokud chceme opravdu silný vývar, pak jej necháme táhnout na nízkou teplotu i celý den, nebo přes noc.
- Vývar slijeme přes cedník a teprve pak dochucujeme připravenou sladkou omáčkou Shoyu a slanou omáčkou Shiodare. Poměr vývaru, sladké i slané omáčky si řídíme podle vlastní chuti.
- Vepřovou plec očistíme od blan, prokrojíme na velký plátek a mírně naklepeme.
- Pak zatočíme do rolády a zpevníme provázkem.
- Dáme ji do pekáčku, zalijeme teplou Shoyu omáčkou, ať je maso celé ponořené, a přikryjeme alobalem.
- Pečeme v troubě do měkka cca 2 hod na 160 °C podle velikosti kusu masa.
- Uvařenou vepřovou plec necháme nejprve vychladnout a pak nakrájíme na tenčí plátky.
- Vajíčka vaříme přesně 7 minut v osolené vroucí vodě, prudce zchladíme ve studené vodě a oloupeme.
- Oloupaná vajíčka vložíme do studené Shoyu omáčky a marinujeme alespoň jeden den.
- Zázvor musíme nakrájet na tenké plátky, potom 2x zblanšírujeme ve vroucí vodě a zchladíme.
- Potom marinádu ohřejeme a zázvor v ní několik minut povaříme, aby změknul a potom ho necháme vychladit.
- Všechny suroviny, včetně pečené jedlé sody (ta pomáhá, aby byly nudle krásně pružné a elastické), dáme do kuchyňského robota a vypracujeme hladké tužší těsto.
- Zabalíme do potravinářské fólie a necháme chvilku odpočinout při pokojové teplotě.
- Těsto posypeme moukou, rozválíme válečkem na tenčí plát a ve stroji na těstoviny vyrobíme nudle.
- Nudle následně uvaříme ve vroucí osolené vodě a propláchneme studenou vodou, aby se neslepily.
- Nastříháme nori řasu na širší proužky a jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka.
- Do hluboké misky vložíme uvařené ramen nudle, přidáme plátky vepřové plece, marinované vajíčko rozkrojené napůl, marinovaný zázvor, jarní cibulku, proužky nori řasy a černý sezam.
- Zalijeme horkým Ramen vývarem, který jsme již dochutili kombinací sladké Shoyu a slané Shiodare omáčky.
Po vaření i pečení nás čeká jako vždy úklid, jeho nedílnou součástí je i odstranění odpadu, který v jeho průběhu vznikl. Rostlinné části - jako slupky od cibule, odřezky zeleniny apod. patří na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad. Nejlepší ale je vařit beze zbytku, pokud máme odkrojky ovoce a zeleniny, nebo nějaké zbytky jídel, pak je nejlepší hledat řešení a inspiraci, jak je maximálně využít. Vyzkoušejte některý z receptů ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku.