Japonský ramen – polévka Tonkotsu

Tonkotsu ramen je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů ramen polévek, který nás přenese do autentické atmosféry japonské kuchyně. Tento vydatný a bohatý vývar, vařený z vepřových kostí, kuřecích křídel a zázvoru, je základem polévky, která spojuje silnou chuť a krémovou konzistenci. Domácí ramen nudle, šťavnaté plátky vepřové plece, marinovaná vajíčka, zázvor a další ingredience dodávají tomuto jídlu na autentičnost! Připravte si vynikající domácí ramen polévku Tonkotsu podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Tonkotsu ramen je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů ramen polévek, který nás přenese do autentické atmosféry japonské kuchyně. Tento vydatný a bohatý vývar, vařený z vepřových kostí, kuřecích křídel a zázvoru, je základem polévky, která spojuje silnou chuť a krémovou konzistenci. Domácí ramen nudle, šťavnaté plátky vepřové plece, marinovaná vajíčka, zázvor a další ingredience dodávají tomuto jídlu na autentičnost! Připravte si vynikající domácí ramen polévku Tonkotsu podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 osoby
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
1 hod
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Ramen nudle
    mouka 500g hladká, pšeničná chlebová
    olej 12g rostlinný
    sůl 5g
    jedlá soda 5g pečená (135°C, 1 h)
    vejce 4ks
    žloutek 1ks
Shoyu omáčka
    voda 350ml
    cukr 60g krupice
    Mirin 20ml ochucovadlo
    zázvor 15g
Shiodare omáčka
    voda 500ml
    sůl 30g
    řasa 15g kombu
    houby 10g sušených shiitake
    tuňák 5g sušený
Marinovaný zázvor
    zázvor 500g
    ocet 500ml rýžový bílý
    cukr 250g krupice
    Mirin 150ml ochucovadlo
    sůl 15g
Další suroviny
    vepřové maso 400g plec
    sezam 10g černý
    vejce 2ks na marinování
    řasa 2plátky nori
    jarní cibulka 1svazek
Pokyny
  1. Omyjeme vepřové nožičky a kuřecí křídla a vše vložíme do hrnce.
  2. Přidáme oloupané celé brambory, očištěnou cibuli, omytý zázvor se slupkou a zalijeme studenou vodou.
  3. Přivedeme k varu, stáhneme pěnu a nečistoty z masa a pomalu pod bodem varu vaříme min. 4 hod.
  4. Pokud chceme opravdu silný vývar, pak jej necháme táhnout na nízkou teplotu i celý den, nebo přes noc.
  5. Vývar slijeme přes cedník a teprve pak dochucujeme připravenou sladkou omáčkou Shoyu a slanou omáčkou Shiodare. Poměr vývaru, sladké i slané omáčky si řídíme podle vlastní chuti.
  6. Vepřovou plec očistíme od blan, prokrojíme na velký plátek a mírně naklepeme.
  7. Pak zatočíme do rolády a zpevníme provázkem.
  8. Dáme ji do pekáčku, zalijeme teplou Shoyu omáčkou, ať je maso celé ponořené, a přikryjeme alobalem.
  9. Pečeme v troubě do měkka cca 2 hod na 160 °C podle velikosti kusu masa.
  10. Uvařenou vepřovou plec necháme nejprve vychladnout a pak nakrájíme na tenčí plátky.
  11. Vajíčka vaříme přesně 7 minut v osolené vroucí vodě, prudce zchladíme ve studené vodě a oloupeme.
  12. Oloupaná vajíčka vložíme do studené Shoyu omáčky a marinujeme alespoň jeden den.
  13. Zázvor musíme nakrájet na tenké plátky, potom 2x zblanšírujeme ve vroucí vodě a zchladíme.
  14. Potom marinádu ohřejeme a zázvor v ní několik minut povaříme, aby změknul a potom ho necháme vychladit.
  15. Všechny suroviny, včetně pečené jedlé sody (ta pomáhá, aby byly nudle krásně pružné a elastické), dáme do kuchyňského robota a vypracujeme hladké tužší těsto.
  16. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme chvilku odpočinout při pokojové teplotě.
  17. Těsto posypeme moukou, rozválíme válečkem na tenčí plát a ve stroji na těstoviny vyrobíme nudle.
  18. Nudle následně uvaříme ve vroucí osolené vodě a propláchneme studenou vodou, aby se neslepily.
  19. Nastříháme nori řasu na širší proužky a jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka.
  20. Do hluboké misky vložíme uvařené ramen nudle, přidáme plátky vepřové plece, marinované vajíčko rozkrojené napůl, marinovaný zázvor, jarní cibulku, proužky nori řasy a černý sezam.
  21. Zalijeme horkým Ramen vývarem, který jsme již dochutili kombinací sladké Shoyu a slané Shiodare omáčky.

Po vaření i pečení nás čeká jako vždy úklid, jeho nedílnou součástí je i odstranění odpadu, který v jeho průběhu vznikl. Rostlinné části - jako slupky od cibule, odřezky zeleniny apod. patří na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad. Nejlepší ale je vařit beze zbytku, pokud máme odkrojky ovoce a zeleniny, nebo nějaké zbytky jídel, pak je nejlepší hledat řešení a inspiraci, jak je maximálně využít. Vyzkoušejte některý z receptů ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*