Pampeliška je oblíbenou bylinkou s dlouholetou tradicí v léčitelství. Kromě pozitivních účinků na naše zdraví může i skvěle chutnat. Připravte si svěží jarní pampeliškový salát z mladých listů. Jakvkuchyni.cz přináší recept a přidáním pár ingrediencí získáme zdravý a chutný hlavní chod. Jak na to?
|
Pampeliška je oblíbenou bylinkou s dlouholetou tradicí v léčitelství. Kromě pozitivních účinků na naše zdraví může i skvěle chutnat. Připravte si svěží jarní pampeliškový salát z mladých listů. Jakvkuchyni.cz přináší recept a přidáním pár ingrediencí získáme zdravý a chutný hlavní chod. Jak na to?
|
Porce
2 porce
|
Doba přípravy
10 minut
|
Chod
|
Suroviny
pampeliška
listy
listový salát
250 - 300g
olej
100ml
ocet
2lžíce
vinný
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme dresink. Smícháme ocet, sůl a pepř. Poté postupně vmícháváme olej.
- Salátové listy a listy pampelišky umyjeme, osušíme a nakrájíme.
- Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky.
- Vše dáme do misky.
- Zalijeme připraveným dresinkem a vše lehce promícháme.
Salát můžeme podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu, nebo ho doplnit zdrojem bílkovin (vejce, luštěniny, tofu, maso…) a sacharidů, díky tomu získáme plnohodnotný hlavní chod.
Odkrojky a zbytky zeleniny patří na kompost, nebo vytřídit do sběrných nádob na bioodpad. Prázdnou láhev od oleje můžeme po vymytí od mastnoty vytřídit do kontejneru na plasty. Nejlepší je do láhví od olejů slévat tuky po smažení a jiných tepelných úpravách a po jejich naplnění tyto láhve vyhodit do speciálních nádob určených k třídění olejů, nebo odevzdat do sběrného dvora.