Jehněčí ragú s kořenovou zeleninou

Jehněčí ragú s kořenovou zeleninou je dokonalou ukázkou pomalu vařeného jídla, které vyniká svou intenzivní chutí a vůní. Kombinace jehněčího masa, kořenové zeleniny a aromatických bylinek vytvoří pokrm, který potěší všechny gurmány. Jehněčí ragú se skvěle hodí k bramborové kaši, bramboráčkům nebo k čerstvému pečivu. Připravte si ho podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Jehněčí ragú s kořenovou zeleninou je dokonalou ukázkou pomalu vařeného jídla, které vyniká svou intenzivní chutí a vůní. Kombinace jehněčího masa, kořenové zeleniny a aromatických bylinek vytvoří pokrm, který potěší všechny gurmány. Jehněčí ragú se skvěle hodí k bramborové kaši, bramboráčkům nebo k čerstvému pečivu. Připravte si ho podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
35 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    vývar cca 1,5litr hovězí, případně voda
    Kýta 800g jehněčí
    slanina 100g
    mrkev 3ks velká
    cibule 2ks
    petržel 2ks
    česnek 2stroužky
    sádlo 1lžíce
    protlak 1lžíce rajčatový
    tymián 1lžička
    máslo kousek na zjemnění omáčky
Pokyny
  1. Maso očistíme, nakrájíme na menší kusy, osolíme a opepříme.
  2. V hrnci rozehřejeme sádlo a přidáme maso, které restujeme.
  3. Orestované maso dáme bokem a ve výpeku opečeme nakrájenou slaninu a cibuli.
  4. Mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kousky (mohou být větší, protože omáčka se bude delší dobu dusit) a přidáme ke slanině a cibuli.
  5. Vše ještě chvíli restujeme.
  6. Přidáme nasekaný česnek, protlak a tymián a necháme krátce rozvonět.
  7. Do hrnce vrátíme maso, promícháme, zalijeme vývarem, aby bylo maso ponořené.
  8. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen, přiklopíme a pozvolna dusíme.
  9. Občas zkontrolujeme, promícháme a případně podlijeme vývarem. Dusíme, dokud není maso měkké.
  10. Hrnec je možné také vložit do trouby a při teplotě cca 170°C pozvolna dusit.
  11. Pokud chceme čas vaření zkrátit, můžeme maso dusit v tlakovém hrnci. Nicméně díky delšímu a pozvolnému vaření má omáčka intenzivnější chuť.
  12. Když je maso měkké, přidáme do horké omáčky kousek másla a rozmícháme - tím se omáčka zjemní.
  13. Před servírováním můžeme také na pánvi na malém množství másla orestovat nakrájenou mrkev a petržel a použít je na ozdobu.

TIP od Javkuchyni.cz: ragú podáváme s bramborovou kaší, bramboráčky nebo čerstvým pečivem. Skvěle se k němu hodí domácí kváskový chléb, podmáslový chléb či bagetky z podmáslí a čerstvých bylinek.

Obaly od másla, které kombinují papír a hliník, patří do směsného odpadu - jedná se o tzv. kompozitní obaly. Kovové obaly od rajčatového protlaku vytřídíme do sběrných nádob na kovy označených šedou samolepkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*