Tradiční jarní lahůdkou je jehněčí maso, které není třeba složitě upravovat a velmi dobře chutná například s čerstvou jarní zeleninou. Vyzkoušejte recept na lahodné jehněčí maso s glazovanou karotkou a blanšírovaným chřestem podle receptu od Jakvkuchyni.cz.
|
Tradiční jarní lahůdkou je jehněčí maso, které není třeba složitě upravovat a velmi dobře chutná například s čerstvou jarní zeleninou. Vyzkoušejte recept na lahodné jehněčí maso s glazovanou karotkou a blanšírovaným chřestem podle receptu od Jakvkuchyni.cz.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Jehněčí
jehněčí maso
cca 1kg
hovězí vývar
cca 500ml
víno
150ml
bílé, suché
česnek
3stroužky
cibule
1ks
máslo
1silnější plátek
rozmarýn
1snítek
|
Pokyny
- Nejprve připravíme jehněčí maso - očistíme ho, osolíme a opepříme.
- Do vhodného hrnce, nebo pánve, nalijeme olej.
- Vložíme osolené a opepřené maso a ze orestujeme ho ze všech stran.
- Orestované maso dáme bokem a ve výpeku, do kterého přidáme máslo, lehce orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
- Poté přilijeme víno, které necháme krátce odpařit, a odškrábeme veškerý výpek, který zůstal na okraji pánve.
- Nyní do pánve vrátíme maso, přidáme snítku rozmarýnu a lehce podlijeme vývarem.
- Hrnec přiklopíme pokličkou a dusíme, dokud není maso měkké.
- Průběžně maso kontrolujeme a dle potřeby podléváme vývarem.
- Než se podusí maso, připravíme chřest a mrkev.
- Mrkev očistíme a nakrájíme (tenčí kousky můžeme nechat vcelku včetně seříznuté natě).
- V pánvi rozehřejeme olej a mrkev na něm krátce orestujeme.
- Když je mrkev orestovaná, přidáme máslo, nasekaný česnek a cukr a dál restujeme cca 5 minut.
- TIP: Pokud se začnou karotky připalovat, přilijeme trochu vody. Nakonec mrkev dochutíme několika kapkami citronové šťávy, solí, pepřem a čerstvým tymiánem.
- Následně připravíme chřest - zelený chřest není třeba loupat, stačí pouze odlomit tužší konce.
- Takto připravený chřest omyjeme, vložíme ho do hrnce s osolenou vodou (musí být celý ponořený) a vaříme 2 minuty.
- Poté ho ihned vložíme do ledové vody, aby zůstal hezky zelený a pevný.
- Před podáváním ho dochutíme solí, čerstvě namletým pepřem a přidáme tenký plátek másla.
Prázdný plastový obal od masa můžeme vytřídit do žlutých kontejnerů - stačí je předtím vytřít třeba použitou papírovou kuchyňskou utěrkou. Obecně platí zásada, že tříděné obaly nesmí být mastné a měli bychom maximálně zmenšit jejich objem zmačkáním či sešlápnutím. Rostlinné části - jako slupky od cibule, odřezky zeleniny apod. patří nejlépe na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad.