Jehněčí s jarní zeleninou

Tradiční jarní lahůdkou je jehněčí maso, které není třeba složitě upravovat a velmi dobře chutná například s čerstvou jarní zeleninou. Vyzkoušejte recept na lahodné jehněčí maso s glazovanou karotkou a blanšírovaným chřestem podle receptu od Jakvkuchyni.cz.
Tradiční jarní lahůdkou je jehněčí maso, které není třeba složitě upravovat a velmi dobře chutná například s čerstvou jarní zeleninou. Vyzkoušejte recept na lahodné jehněčí maso s glazovanou karotkou a blanšírovaným chřestem podle receptu od Jakvkuchyni.cz.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Jehněčí
    jehněčí maso cca 1kg
    hovězí vývar cca 500ml
    víno 150ml bílé, suché
    česnek 3stroužky
    cibule 1ks
    máslo 1silnější plátek
    rozmarýn 1snítek
Blanšírovaný chřest
    chřest 2menší svazek
    máslo k podávání
Glazovaná mrkev
    máslo cca 70g
    mrkev 2svazky čerstvá
    cukr 2lžíce
    česnek 1stroužek
Pokyny
  1. Nejprve připravíme jehněčí maso - očistíme ho, osolíme a opepříme.
  2. Do vhodného hrnce, nebo pánve, nalijeme olej.
  3. Vložíme osolené a opepřené maso a ze orestujeme ho ze všech stran.
  4. Orestované maso dáme bokem a ve výpeku, do kterého přidáme máslo, lehce orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
  5. Poté přilijeme víno, které necháme krátce odpařit, a odškrábeme veškerý výpek, který zůstal na okraji pánve.
  6. Nyní do pánve vrátíme maso, přidáme snítku rozmarýnu a lehce podlijeme vývarem.
  7. Hrnec přiklopíme pokličkou a dusíme, dokud není maso měkké.
  8. Průběžně maso kontrolujeme a dle potřeby podléváme vývarem.
  9. Než se podusí maso, připravíme chřest a mrkev.
  10. Mrkev očistíme a nakrájíme (tenčí kousky můžeme nechat vcelku včetně seříznuté natě).
  11. V pánvi rozehřejeme olej a mrkev na něm krátce orestujeme.
  12. Když je mrkev orestovaná, přidáme máslo, nasekaný česnek a cukr a dál restujeme cca 5 minut.
  13. TIP: Pokud se začnou karotky připalovat, přilijeme trochu vody. Nakonec mrkev dochutíme několika kapkami citronové šťávy, solí, pepřem a čerstvým tymiánem.
  14. Následně připravíme chřest - zelený chřest není třeba loupat, stačí pouze odlomit tužší konce.
  15. Takto připravený chřest omyjeme, vložíme ho do hrnce s osolenou vodou (musí být celý ponořený) a vaříme 2 minuty.
  16. Poté ho ihned vložíme do ledové vody, aby zůstal hezky zelený a pevný.
  17. Před podáváním ho dochutíme solí, čerstvě namletým pepřem a přidáme tenký plátek másla.

Prázdný plastový obal od masa můžeme vytřídit do žlutých kontejnerů - stačí je předtím vytřít třeba použitou papírovou kuchyňskou utěrkou. Obecně platí zásada, že tříděné obaly nesmí být mastné a měli bychom maximálně zmenšit jejich objem zmačkáním či sešlápnutím. Rostlinné části - jako slupky od cibule, odřezky zeleniny apod. patří nejlépe na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*