Kančí se šípkovou omáčkou

Šípková omáčka je tradičním pokladem české kuchyně a v kombinaci s kančím masem tvoří dokonalý recept na “podzimní tabuli”. Podávat ji můžeme s knedlíky, skvěle chutná i s bramborovými šiškami. Recept na Jakvkuchyni.cz.
Šípková omáčka je tradičním pokladem české kuchyně a v kombinaci s kančím masem tvoří dokonalý recept na “podzimní tabuli”. Podávat ji můžeme s knedlíky, skvěle chutná i s bramborovými šiškami. Recept na Jakvkuchyni.cz.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    vývar 700ml hovězí
    víno 250ml červené, suché
    slanina 150g kvalitní
    mrkev 4ks
    jalovec 3kuličky
    nové koření 3kuličky
    džem 2,5lžíce šípkový
    petržel 2ks
    tymián 1,5lžičky
    celer 1/3ks menší
    cibule 1ks
Pokyny
  1. V silnostěnném hrnci rozehřejeme olej a nakrájené, osolené a opepřené maso na něm ze všech stran zprudka opečeme.
  2. Poté ho dáme bokem a ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a slaninu.
  3. Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky.
  4. Přidáme ji do základu, přisypeme koření a restujeme, aby se koření hezky rozvonělo a zelenina začala měknout.
  5. Nakonec vrátíme k zelenině maso, přilijeme víno a vařečkou ze stran hrnce seškrábneme výpek, který dodá omáčce intenzivní chuť a dále společně vše dusíme.
  6. Nakonec přidáme šípkový džem a směs zalijeme vývarem.
  7. Hrnec přiklopíme a pozvolna dusíme doměkka na mírném plameni.
  8. Doba přípravy bude záviset na typu masa a jeho tuhosti.
  9. Pokud chceme vaření urychlit, tak použijeme tlakový hrnec.
  10. Stejně tak můžeme omáčku dusit pozvolna v troubě.
  11. Průběžně ji kontrolujeme a případně podléváme vývarem.
  12. Na závěr z omáčky vyjmeme maso a koření.
  13. Omáčku rozmixujeme dohladka, případně ještě dochutíme solí a pepřem.
  14. Nakonec do ní vrátíme maso a podáváme s knedlíky nebo bramborovými šiškami.

TIP od Jakvkuchyni.cz: aby nebyla zvěřina tuhá, je vhodné věnovat tomuto masu speciální péči. Nejprve je potřeba ho očistit a odstranit blány a pak je vhodné jej naložit do tzv. mořicího láku.

Ten si připravíme tak, že dáme do skleněné či keramické nádoby nakrájenou na menší kousky mrkev, celer, petržel a cibuli. K této směsi přidáme směs koření z bobkového listu, pepře, nového koření a jalovce. Tuto směs zalijeme cca 0,25 l octa a 0,5 l vody a společně povaříme několik minut.

Maso zalijeme vychladlým lákem a necháme je naložené v lednici chladničky podle velikosti a stáří masa. Čím mladší kus a menší kousky, tím méně času je třeba (stačí třeba jen odpoledne), starší a větší kusy můžeme nechat mořit klidně i 4 dny, při ideální teplotě 0 °C. Maso nesmíme zapomenout obracet.

Zbytek mořidla můžeme použít při dušení či pečení k podlévání.

Až červené víno ve skleněné lahvi spotřebujeme, nabízí se dvě možnosti. Skleněnou láhev umyjeme a znovu použijeme, nebo ji vytřídíme do tříděného odpadu, konkrétně sklo patří do zeleného kontejneru. Věděli jste, že díky svým vlastnostem můžeme skleněný odpad recyklovat do nekonečna?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*