Galette des rois aneb Francouzský tříkrálový koláč s překvapením. Dovnitř se zapéká mince nebo figurka krále a ten, kdo ji ve své porci najde, dostane slavnostní korunku (ta se prodává ve Francii přímo s koláčem).
|
Galette des rois aneb Francouzský tříkrálový koláč s překvapením. Dovnitř se zapéká mince nebo figurka krále a ten, kdo ji ve své porci najde, dostane slavnostní korunku (ta se prodává ve Francii přímo s koláčem).
|
Porce
Koláčová forma 15 cm
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
listové těsto
2balíčky
nejlépe už rozválené na pečicím papíru
máslo
100g
moučkový cukr
100g
vejce
2ks
mandle
120g
pomeranč
1ks
|
Pokyny
- Asi 5 kusů mandlí dejte stranou a pokrájejte je na hoblinky.
- Ostatní mandle najemno umelte.
- Vejce utřete s cukrem, přidejte změklé máslo a vše důkladně vyšlehejte na hladkou hmotu.
- Do ní postupně vmíchejte mleté mandle a nastrouhanou pomerančovou kůru. Znovu našlehejte.
- Plát těsta na pečicím papíru přesuňte do formy na koláč.
- Rozetřete na něj náplň tak, aby asi centimetr od okrajů zůstal volný.
- Do náplně vtlačte figurku nebo minci.
- Pak vše přikryjte druhým plátem těsta.
- Okraje pevně spojte a celý koláč potřete rozšlehaným žloutkem.
- Na závěr ještě povrch propíchejte vidličkou, aby se koláč při pečení příliš „nenafoukl“, a posypte jej mandlovými hoblinkami.
- Pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Koláč je hotový, když jeho povrch hezky zezlátne.