Knedlo vepřo zelo je král mezi českými jídly! Šťavnaté pečené maso se silným výpekem, jemné domácí knedlíky a lahodně dochucené zelí tvoří dokonalou kombinaci, která patří na každý slavnostní i rodinný stůl. Připravte si tradiční knedlo vepřo zelo podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Knedlo vepřo zelo je král mezi českými jídly! Šťavnaté pečené maso se silným výpekem, jemné domácí knedlíky a lahodně dochucené zelí tvoří dokonalou kombinaci, která patří na každý slavnostní i rodinný stůl. Připravte si tradiční knedlo vepřo zelo podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
![]() |
Porce
4 porce
|
![]() |
Doba přípravy
40 minut
|
![]() |
Chod
|
Suroviny
Knedlíky
Maso
|
Pokyny
Knedlíky
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme v troubě.
- V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku, přidáme sůl, prášek do pečiva a žloutky. Zamícháme.
- Do těsta přidáme opečené rohlíky.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně ho vmícháme do těsta.
- Hrnečky o objemu 250 ml vymažeme důkladně máslem a do 3/4 objemu naplníme těstem.
- V nižším hrnci s větším průměrem přivedeme k varu vodu (musí sahat do poloviny hrnečků). Hrnečky dáme do hrnce, přiklopíme a vaříme cca 25 minut.
- Hotové knedlíky necháme po dovaření ještě krátce dojít, poté je uvolníme kolem dokola nožem a vyklopíme.
Maso
- Maso ze všech stran osolíme a opepříme.
- Česnek prolisujeme a vetřeme do masa.
- Takto připravené ho vložíme do pekáče, posypeme kmínem, kolem nasypeme nahrubo nakrájenou cibuli a přidáme sádlo. Podlijeme menším množstvím vody.
- Pekáč vložíme do předehřáté trouby a při teplotě cca 160 - 170 °C pečeme asi 2,5 hodiny.
- V průběhu pečení maso přeléváme výpekem a dle potřeby podléváme vodou, také ho během pečení občas obrátíme.
- Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáče a nakrájíme na plátky.
- Ze stran pekáče oškrábneme výpek, který přelijeme do kastrůlku (nebo ho dáme na sporák přímo v pekáči), dle potřeby trochu rozředíme vodou, zaprášíme moukou a krátce povaříme.
Zelí
- Zelí nakrájíme na nudličky (košťál vyřízneme) a spaříme je vařící vodou.
- Okapané zelí zalijeme horkou vodou, aby bylo ponořené, osolíme ho, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kmín a sádlo. Takto připravené ho vaříme doměkka.
- Dále připravíme jíšku - na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přisypeme mouku a zasmahneme jíšku. Jíšku rozředíme vodou ze zelí, přidáme k zelí a povaříme.
- Brambor nastrouháme najemno a přidáme do zelí. Podusíme, aby bylo vše měkké. Nakonec zelí dochutíme octem, případně osolíme.
Plastové obaly od zelí, masa a sádla vytřidíme do kontejneru označeného žlutou samolepkou. Slupky a zbytky zelí, cibule, brambor a česneku patří do bioodpadu, nebo na kompost, kde se přirozeně rozloží.