Knedlo vepřo zelo

Knedlo vepřo zelo je král mezi českými jídly! Šťavnaté pečené maso se silným výpekem, jemné domácí knedlíky a lahodně dochucené zelí tvoří dokonalou kombinaci, která patří na každý slavnostní i rodinný stůl. Připravte si tradiční knedlo vepřo zelo podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Knedlo vepřo zelo je král mezi českými jídly! Šťavnaté pečené maso se silným výpekem, jemné domácí knedlíky a lahodně dochucené zelí tvoří dokonalou kombinaci, která patří na každý slavnostní i rodinný stůl. Připravte si tradiční knedlo vepřo zelo podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Knedlíky
    mléko 500ml
    mouka 150g polohrubá
    mouka 170g hrubá
    rohlík 4ks
    vejce 2ks žloutky a bílky zvlášť
    sůl 1lžička
    máslo na vymazání hrnků
Maso
    Krkovice cca 1,5kg vepřová
    česnek 5stroužků
    cibule 4ks velká
    sádlo 2lžíce
    mouka hladká, na zahuštění
Zelí
    zelí 600g hlávkové
    brambor 100g
    sádlo 40g
    cibule 1
Jíška
    sádlo 30g
    mouka 20g hladká
    ocet 3lžíce
    cibule 1
Pokyny
Knedlíky
  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme v troubě.
  2. V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku, přidáme sůl, prášek do pečiva a žloutky. Zamícháme.
  3. Do těsta přidáme opečené rohlíky.
  4. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně ho vmícháme do těsta.
  5. Hrnečky o objemu 250 ml vymažeme důkladně máslem a do 3/4 objemu naplníme těstem.
  6. V nižším hrnci s větším průměrem přivedeme k varu vodu (musí sahat do poloviny hrnečků). Hrnečky dáme do hrnce, přiklopíme a vaříme cca 25 minut.
  7. Hotové knedlíky necháme po dovaření ještě krátce dojít, poté je uvolníme kolem dokola nožem a vyklopíme.
Maso
  1. Maso ze všech stran osolíme a opepříme.
  2. Česnek prolisujeme a vetřeme do masa.
  3. Takto připravené ho vložíme do pekáče, posypeme kmínem, kolem nasypeme nahrubo nakrájenou cibuli a přidáme sádlo. Podlijeme menším množstvím vody.
  4. Pekáč vložíme do předehřáté trouby a při teplotě cca 160 - 170 °C pečeme asi 2,5 hodiny.
  5. V průběhu pečení maso přeléváme výpekem a dle potřeby podléváme vodou, také ho během pečení občas obrátíme.
  6. Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáče a nakrájíme na plátky.
  7. Ze stran pekáče oškrábneme výpek, který přelijeme do kastrůlku (nebo ho dáme na sporák přímo v pekáči), dle potřeby trochu rozředíme vodou, zaprášíme moukou a krátce povaříme.
Zelí
  1. Zelí nakrájíme na nudličky (košťál vyřízneme) a spaříme je vařící vodou.
  2. Okapané zelí zalijeme horkou vodou, aby bylo ponořené, osolíme ho, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kmín a sádlo. Takto připravené ho vaříme doměkka.
  3. Dále připravíme jíšku - na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přisypeme mouku a zasmahneme jíšku. Jíšku rozředíme vodou ze zelí, přidáme k zelí a povaříme.
  4. Brambor nastrouháme najemno a přidáme do zelí. Podusíme, aby bylo vše měkké. Nakonec zelí dochutíme octem, případně osolíme.

Plastové obaly od zelí, masa a sádla vytřidíme do kontejneru označeného žlutou samolepkou. Slupky a zbytky zelí, cibule, brambor a česneku patří do bioodpadu, nebo na kompost, kde se přirozeně rozloží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*