Drůbeží maso, to není jen kuřecí. Slepice a kohout se na talíři dříve objevovali stejně často. Neprávem se na ně zapomnělo. Přitom je slepičí maso dobře stravitelné, bohaté na bílkoviny a minerály. Kohout vyžaduje delší tepelnou úpravu, ale odmění se výraznou chutí.
|
Drůbeží maso, to není jen kuřecí. Slepice a kohout se na talíři dříve objevovali stejně často. Neprávem se na ně zapomnělo. Přitom je slepičí maso dobře stravitelné, bohaté na bílkoviny a minerály. Kohout vyžaduje delší tepelnou úpravu, ale odmění se výraznou chutí.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Předehřejte troubu na 200 °C. Kuře osolte, opepřete a posypte jalovcem a kořením na zvěřinu.
- Poklaďte plátky másla, obalte slaninou a zajistěte kuchyňským provázkem. Pod provázek na prsa zastrčte bobkový list.
- Do pekáče dejte nakrájenou cibuli, položte na ni kuře a dejte péct asi na 50 minut doměkka a dozlatova.
- Po 20 minutách maso podlijte vínem. Na posledních 10 minut odklopte a šťávu zaprašte moukou. Kuře vyjměte a dejte stranou.
- Pekáč postavte na sporák a přilijte asi 100 ml vody (či vína), rozmíchejte, dosolte a zvolna vařte asi 20 minut. Přeceďte.
- Podávejte s rýží nebo šťouchanými bramborami, přelité vypečenou šťávou.