Moučník, který vám poskytne hned dva zážitky najednou: Až se do koláčů zakousnete, nejprve ucítíte pikantní chuť švestkových povidel a vzápětí vás okouzlí chuť jemné tvarohové náplně.
|
Moučník, který vám poskytne hned dva zážitky najednou: Až se do koláčů zakousnete, nejprve ucítíte pikantní chuť švestkových povidel a vzápětí vás okouzlí chuť jemné tvarohové náplně.
|
Porce
20 koláčů
|
Doba přípravy
45 minut
|
Chod
|
Suroviny
|
Pokyny
- Z droždí, trochy cukru a mléka si připravte kvásek. Do větší mísy dejte oba druhy připravené mouky, promíchejte je a utvořte v nich důlek. Do něj postupně přidejte žloutky, kvásek, mléko, cukr, máslo, olej, citronóvou kůru, vanilinový cukr a sůl. Vše pomíchejte a nechte kynout.
- Mezitím si připravte tvarohovou náplň: tvaroh utřete se žloutkem, krupicovým a vanilinovým cukrem. Pak vmíchejte propláchnuté a okapané rozinky a dochuťte citrónovou šťávou.
- Vykynuté těsto rozválejte na vále a ze vzniklé placky vykrajujte kolečka. Ta naplňte tvarohovou náplní a těsto dobře uzavřete.
- Koláčky položte spojem na tukem vymazaný plech. Pak do nich vařečkou vytvořte důlek a do něj dejte lžičku švestkových povidel. Nechte je ještě krátce kynout.
- Na závěr okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem. Dejte je péct asi na 20 minut do trouby rozpálené na 180 °C. Až okraje koláčů zezlátnou, budete mít upečeno.
Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil.