Kombuchovou kulturu prodávají některé prodejny zdravé výživy, ale asi nejlepší je koupit si ji přímo od pěstitele - třeba na výměnném fóru.
Při přípravě kombuchy postupujeme podobně, jako když si vaříme čaj.
Pozor, nepoužíváme žádné kovové nástroje ani nádobí!
|
Kombuchovou kulturu prodávají některé prodejny zdravé výživy, ale asi nejlepší je koupit si ji přímo od pěstitele - třeba na výměnném fóru.
Při přípravě kombuchy postupujeme podobně, jako když si vaříme čaj.
Pozor, nepoužíváme žádné kovové nástroje ani nádobí!
|
Porce
2 litry
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nejprve přivedeme k varu 2 l vody.
- Vlijeme do skleněné nádoby, vložíme 4 sáčky černého čaje nebo 8-10 g sypaného čaje.
- Přidáme 150 g cukru, důkladně zamícháme a necháme asi 10 min stát.
- Po této době sáčky, nebo sítko se sypaným čajem, vyndáme.
- Nápoj necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Zcela vychladlý čaj přelijeme do skleněné nádoby (např. velká zavařovací sklenice od okurek).
- Kombuchovou kulturu umístíme světlejší stranou na hladinu nápoje ve sklenici a shora nádobu přikryjeme plátěným ubrouskem.
- Sklenici ponecháme v místnosti při pokojové teplotě (tj. 20-22 °C) na místě, kam nedopadá přímé sluneční světlo.
- Přibližně za týden můžeme nápoj ochutnat. Čím déle necháme kombuchu pracovat, tím bude nápoj perlivější, méně sladký a spíše kyselejší.
- Takto připravený nápoj můžeme rozlít do několika skleněných lahví, uzavřít je víčky a uchovávat v lednici. Spotřebovat by se měl do 5 dní.