Konfitování je jedním ze způsobů pomalého dušení masa. Maso se zalije tukem (rostlinným olejem, nebo sádlem) a při nízké teplotě v rozmezí 80 až 100 stupňů se dlouze dusí. Není třeba se obávat, že bude maso příliš nasáté tukem. Maso totiž tuk neabsorbuje, jen zajistí, že zůstane krásně šťavnaté a zároveň měkké. Jakvkuchyni.cz poradí, jak na to!
|
Konfitování je jedním ze způsobů pomalého dušení masa. Maso se zalije tukem (rostlinným olejem, nebo sádlem) a při nízké teplotě v rozmezí 80 až 100 stupňů se dlouze dusí. Není třeba se obávat, že bude maso příliš nasáté tukem. Maso totiž tuk neabsorbuje, jen zajistí, že zůstane krásně šťavnaté a zároveň měkké. Jakvkuchyni.cz poradí, jak na to!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Hovězí líčka očistíme, následně osolíme a opepříme.
- Poté posypeme sušeným tymiánem, přendáme do mísy a zalijeme pivem. Přes noc necháme líčka marinovat v lednici.
- Rozpálíme pánev, přidáme 2 lžíce oleje, maso vyndáme z marinády a z obou stran ho opečeme a dáme stranou.
- Výpek si v pánvi necháme, budeme ho ještě potřebovat, stejně jako pivo, ve kterém bylo maso naložené.
- Maso přendáme do pekáče - stačí nějaký menší. Maso do něj hezky naskládáme a zalijeme rostlinným olejem, aby bylo celé ponořené. Pekáč překryjeme alobalem.
- Troubu zapneme na 100 stupňů a takto připravené maso dusíme cca 7 hodin, dokud nebude zcela měkké.
- V průběhu konfitování není třeba maso otáčet, nebo ho nějak zvlášť hlídat.
- Když je maso měkké, vyndáme ho z oleje a necháme okapat. Z masa se během konfitování uvolní šťáva, která zůstane na dně pekáče.
- Olej slijeme, ale šťávu si necháme a použijeme ji při přípravě omáčky.
- Žampiony nakrájíme na silnější plátky, posypeme tymiánem a ve výpeku, co nám zbyl v pánvi po orestování masa, je krátce orestujeme ( asi 4 minuty).
- Následně přilijeme pivo z marinády, šťávu z pekáče, stáhneme plamen a necháme asi 10 minut povařit.
- Pokud je omáčka chuťově příliš silná, přidáme cca 100 ml vody. Dle chuti dosolíme a opepříme.
- Nakonec si z másla a mouky připravíme tzv. francouzské máslo - v poměru 1:1 ho tvoří hladká mouka a vychlazené máslo, ze kterého vytvoříme hladkou a pevnou hmotu.
- Tu při mírném varu postupně přidáváme do omáčky a mícháme. Jakmile je omáčka hotová, vrátíme do ní hotové maso.
Jako příloha ke konfitovaným líčkům se nejlépe hodí bramborová kaše, pečené nebo vařené brambory nebo rýže.
Vychladlý olej z pánve nalijeme do vhodné nádoby, např. do plastové lahve, a poté jej odneseme do kontejnerů pro sběr kuchyňských olejů a tuků, nebo do nejbližšího sběrného dvora..