Pustili jste se už někdy do přípravy domácí paštiky? Ještě ne, protože Vám připadá proces výroby příliš složitý a zdlouhavý? Důležité je, nenechat se odradit! I když je s přípravou paštiky trochu více práce, výsledek bude stát skutečně za to. Nejen, že budeme přesně vědět, co v paštice je, navíc můžeme použít čerstvé bylinky ze zahrádky a přidat naše oblíbené ingredience. My jsme jemné králičí maso doplnili rozmarýnem a tymiánem. Jako přílohu použijeme křupavý opečený chlebík, brusinkovou paštiku, jarní cibulku nebo domácí nasládlou cibuládu.
|
Pustili jste se už někdy do přípravy domácí paštiky? Ještě ne, protože Vám připadá proces výroby příliš složitý a zdlouhavý? Důležité je, nenechat se odradit! I když je s přípravou paštiky trochu více práce, výsledek bude stát skutečně za to. Nejen, že budeme přesně vědět, co v paštice je, navíc můžeme použít čerstvé bylinky ze zahrádky a přidat naše oblíbené ingredience. My jsme jemné králičí maso doplnili rozmarýnem a tymiánem. Jako přílohu použijeme křupavý opečený chlebík, brusinkovou paštiku, jarní cibulku nebo domácí nasládlou cibuládu.
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme vývar - suroviny na vývar vaříme, dokud se voda nezredukuje na polovinu.
- Stehna osolíme a opepříme.
- Do kastrolu dáme najemno nakrájených 150 g slaniny. Počkáme až pustí trochu tuku a přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu.
- Zeleninu lehce orestujeme a poté přidáme 1 nakrájenou cibulku.
- Po 3-4 minutách přidáme maso a rozmáčklý a posekaný česnek (4 ks).
- Orestujeme z obou stran, aby se maso zatáhlo.
- Zalijeme vínem a necháme odvařit alkohol – zredukujeme cca na polovinu tekutiny, přidáme polovinu čerstvých bylinek, polovinu vývaru z koření a 200 ml vody.
- Zakryjeme pokličkou a pomalu dusíme, občas promícháme a případně podlijeme vínem, nebo vodou.
- Dusíme 1 – 2 hodiny, dokud nepůjde maso krásně od kosti.
- Následně maso obereme a pokrájíme na menší kousky, aby se poté lépe mixovalo.
- Zbylou slaninu nadrobno nakrájíme a necháme ji škvařit.
- Přidáme nakrájené cibule.
- Poté přidáme očištěná a nakrájená játra, zbylý prolisovaný česnek a osolíme.
- Restujeme 5 - 7 minut, poté dochutíme pepřem.
- Do větší mísy přesuneme vše z hrnce, kde se restovala játra, nakrájené dušené maso včetně zeleniny a slaniny.
- Vše rozmixujeme na hladkou směs, kterou promícháme, a případně ještě dochutíme solí a pepřem.
- Hotovou směs rozdělíme do zavařovacích skleniček. Pokud používáme formičky nebo srnčí hřbetu, vymažeme je máslem nebo sádlem.
- Několikrát sklepneme, abychom dostali z nádob přebytečný vzduch a povrch paštiky zalijeme rozpuštěným máslem.
- Zavíčkujeme, nebo přikryjeme pečicím papírem či alobalem.
- Připravíme si vodní lázeň, do které vložíme nádoby a pečeme v troubě předehřáté na 165°C asi 80 minut (podle velikosti nádob).
- Paštiku necháme vychladnout - nejlépe přes noc.
Na konci můžeme přidat i kapku alkoholu (např. Calvados, Armagnac atd.), nebo nadrobno nasekané mandličky.