Králík na smetaně

Tohle jídlo je poctivá česká klasika, která se nejlépe hodí na sváteční nebo nedělní oběd. Jemné králičí maso se smetanovou omáčkou z kořenové zeleniny s knedlíkem je opravdová lahůdka. Připravte si králíka se smetanovou omáčkou podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Tohle jídlo je poctivá česká klasika, která se nejlépe hodí na sváteční nebo nedělní oběd. Jemné králičí maso se smetanovou omáčkou z kořenové zeleniny s knedlíkem je opravdová lahůdka. Připravte si králíka se smetanovou omáčkou podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
45 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    králík 1ks
    kuřecí vývar nebo voda
    mrkev 200g
    smetana 150ml ke šlehání
    petržel 150g
    celer 100g
    máslo 50g
    cukr 25g
    pepř 5kuliček celý
    nové koření 4kuličky
    ocet 2lžíce
    sádlo 2lžíce
    cibule 1ks větší
    hořčice 1lžička plnotučná
    tymián 1lžička
Pokyny
  1. Králíka očistíme a naporcujeme, kousky osolíme a opepříme.
  2. V hrnci rozehřejeme sádlo a králíka ze všech stran důkladně orestujeme dozlatova.
  3. Než se orestuje maso, připravíme zeleninu - očistíme ji a nakrájíme nadrobno.
  4. Když je maso opečené, dáme ho bokem. Do výpeku přidáme máslo, nakrájenou zeleninu a cibuli a pozvolna vše restujeme.
  5. Dále k zelenině přidáme cukr, ocet a hořčici.
  6. Ocet necháme varem krátce odpařit. Přisypeme koření - tymián, bobkový list, nové koření a pepř.
  7. Přilijeme vývar, promícháme a do hrnce vrátíme maso a vše osolíme.
  8. Na středním plameni dusíme pod pokličkou asi 1,5 hodiny, aby bylo maso měkké.
  9. Občas zkontrolujeme, jemně promícháme a případně dolijeme vývar/vodu (maso musí být ponořené). Až bude maso měkké, vyndáme ho z hrnce.
  10. Z omáčky vybereme koření a poté ji rozmixujeme a propasírujeme přes velký jemný cedník.
  11. Poté omáčku zahustíme smetanou a dochutíme solí a pepřem.
  12. Pokud je málo kyselá, přidáme několik kapek citronu. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji dle potřeby vývarem/vodou.

TIP od Jakvkuchyni.cz: podáváme ji s houskovým knedlíkem, nejlépe domácím. K této omáčce se skvěle hodí karlovarský knedlík.

Obsah kelímku od smetany stačí pořádně vyprázdnit a obal můžeme vytřídit do kontejneru označeného žlutou samolepkou. Slupky a odřezky z mrkve, petržele, celeru a cibule patří do bioodpadu nebo na kompost. Obal od másla, pokud je kombinovaný z papíru a hliníku, patří do směsného odpadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*