Křehké mini koláčky se sýrem

Nemusíme být milovníkem sladkého, abychom si pochutnali na domácích koláčcích! Tyto křehké mini koláčky se sýrovou náplní a slaninou jsou ideální jako slané pohoštění na oslavu, piknik nebo jen tak na svačinu. Francouzské těsto krásně doplňuje lahodnou náplň, kterou si lze přizpůsobit podle své chuti. Připravte si domácí zapečené koláčky podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Nemusíme být milovníkem sladkého, abychom si pochutnali na domácích koláčcích! Tyto křehké mini koláčky se sýrovou náplní a slaninou jsou ideální jako slané pohoštění na oslavu, piknik nebo jen tak na svačinu. Francouzské těsto krásně doplňuje lahodnou náplň, kterou si lze přizpůsobit podle své chuti. Připravte si domácí zapečené koláčky podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
10 – 12 mini koláčků
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Těsto
    mouka 300g hladká
    máslo 200g
    sůl 10g
    voda 2lžíce
    vejce 1
Náplň
    sýr 150g gouda/čedar/ementál
    smetana 100ml ke šlehání
    slanina 100g
    vejce 4ks
    tymián 1lžičku
Pokyny
  1. Mouku prosejeme do mísy, přidáme do ní sůl a promícháme.
  2. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce prošlehané s vodou a zapracujeme ho.
  3. Vychlazené máslo nakrájíme na menší kousky a prsty zapracujeme do těsta.
  4. S těstem pracujeme rychle a zbytečně dlouho ho nehněteme, bylo by tuhé.
  5. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme ho alespoň hodinu odpočívat v lednici.
  6. Mezitím připravíme náplň.
  7. V míse prošleháme vejce se smetanou, směs dochutíme solí, pepřem a tymiánem.
  8. Sýr nastrouháme na jemné straně struhadla a přidáme do vaječné směsi.
  9. Nakonec přidáme nakrájenou slaninu a vše společně promícháme.
  10. Těsto na pomoučněné ploše vyválíme na cca 0,5 cm silnou placku, ze které vykrajujeme kolečka, která poté vtlačíme do formiček (těsto nenatahujeme prsty, ale vždy ho vyválíme, jinak by se srazilo).
  11. Do každé formičky dáme náplň.
  12. Koláčky pečeme v předehřáté troubě na cca 160 - 170°C asi 20 minut.

Plastové obaly od sýra, smetany a slaniny třidíme do kontejneru označeného žlutou samolepkou. Vaječné skořápky patří do bioodpadu nebo na kompost, kde poslouží jako cenný přírodní zdroj vápníku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*