Křehký mandlový koláč

Na zahrádkách se objevuje první letošní ovoce a s ním nadchází sezóna voňavých ovocných koláčů. Komu se nelení, tomu se zelení - což takhle dát si koláč z křehkého mandlového těsta s prvními stonky rebarbory? Fuj! Kyselá? Nebojte - abychom chuť rebarbory zjemnili, přidali jsme jahody a vanilku, protože s nimi se rebarbora skvěle doplňuje. Na koláč si sice chvíli počkáte, ale věřte, stojí za to!
Na zahrádkách se objevuje první letošní ovoce a s ním nadchází sezóna voňavých ovocných koláčů. Komu se nelení, tomu se zelení - což takhle dát si koláč z křehkého mandlového těsta s prvními stonky rebarbory? Fuj! Kyselá? Nebojte - abychom chuť rebarbory zjemnili, přidali jsme jahody a vanilku, protože s nimi se rebarbora skvěle doplňuje. Na koláč si sice chvíli počkáte, ale věřte, stojí za to!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 forma o průměru 23 cm
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Těsto
    máslo 125g studené
    špaldová mouka 100g hladká
    voda 3 - 4lžíce ledová
    sůl 1špetka
Dohotovení
    sýr 500g Mascarpone
    smetana 100ml ke šlehání
    moučkový cukr 4lžíce
    pistácie nasekané
Pokyny
Těsto
  1. V míse smícháme špaldovou mouku, mandlovou mouku, cukr, sůl a promícháme, aby se rozbily hrudky.
  2. Přidáme na kousky nakrájené máslo a vytvoříme drobenku.
  3. Po lžičkách přiléváme vodu, dokud nevznikne hutné těsto, ze kterého se dá vytvarovat koule (může se stát, že nespotřebujeme všechnu vodu anebo budeme muset přidat ještě lžíci vody navíc).
  4. Důležité je těsto nepřepracovat – měly by v něm zůstat malé kousky másla, díky nimž bude těsto po upečení křehké a křupavé.
  5. Takto připravené jej zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici.
  6. Troubu si předehřejeme na 190 °C.
  7. Odpočaté těsto vytáhneme z ledničky, rozválíme na kruh a opatrně přeneseme do vymazané formy.
  8. Dno propícháme vidličkou, a aby se těsto nezvedalo, vyložíme vnitřní část koláče pečicím papírem a zatížíme fazolemi.
  9. Vložíme koláč do trouby a pečeme 15 minut.
  10. Poté odstraníme alobal s fazolemi a dáme ještě na 5–10 minut dopéct, nebo dokud okraje nezačnou zlátnout.
  11. Upečené těsto vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.
  12. Mezitím si připravíme náplň.
Náplň
  1. Jahody a rebarboru omyjeme a nakrájíme.
  2. V menším kastrolku na mírném plameni rozvaříme jahody s rebarborou a vanilkovým extraktem na hustší směs.
  3. Občas promícháme, aby se směs nepřichytila.
  4. Pomocí tyčového mixeru ji rozmixujeme najemno a necháme vystydnout.
  5. Studené mascarpone vyšleháme s cukrem.
  6. Přidáme ještě smetanu ke šlehání a dál šleháme, dokud nevznikne hladká hmota.
  7. Ze směsi si odděláme ¾ hrníčku krému na pozdější zdobení (uložíme do lednice).
  8. V menší misce si podle návodu připravíme ztužovač, který následně smícháme s vychladlou jahodovo-rebarborovou směsí.
  9. Jahodovo-rebarborovou směs následně opatrně a po troškách zašleháváme do směsi z mascarpone.
Dohotovení
  1. Směsí naplníme korpus, uhladíme a dáme ztuhnout do ledničky, minimálně na 2–3 hodiny.
  2. Po této době si připravíme cukrářský sáček a zdobicí špičku.
  3. Naplníme ho zbývajícím krémem z lednice a koláč ozdobíme.
  4. Můžeme ho posypat nasekanými pistáciemi.
  5. Koláč necháme následně ztuhnout v lednici do dalšího dne, aby se chutě propojily a krusta trochu zvláčněla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*