Na zahrádkách se objevuje první letošní ovoce a s ním nadchází sezóna voňavých ovocných koláčů. Komu se nelení, tomu se zelení - což takhle dát si koláč z křehkého mandlového těsta s prvními stonky rebarbory? Fuj! Kyselá? Nebojte - abychom chuť rebarbory zjemnili, přidali jsme jahody a vanilku, protože s nimi se rebarbora skvěle doplňuje. Na koláč si sice chvíli počkáte, ale věřte, stojí za to!
|
Na zahrádkách se objevuje první letošní ovoce a s ním nadchází sezóna voňavých ovocných koláčů. Komu se nelení, tomu se zelení - což takhle dát si koláč z křehkého mandlového těsta s prvními stonky rebarbory? Fuj! Kyselá? Nebojte - abychom chuť rebarbory zjemnili, přidali jsme jahody a vanilku, protože s nimi se rebarbora skvěle doplňuje. Na koláč si sice chvíli počkáte, ale věřte, stojí za to!
|
Porce
1 forma o průměru 23 cm
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Těsto
máslo
125g
studené
špaldová mouka
100g
hladká
mandlová mouka
50g
třtinový cukr
40g
voda
3 - 4lžíce
ledová
sůl
1špetka
Náplň
Dohotovení
sýr
500g
Mascarpone
smetana
100ml
ke šlehání
moučkový cukr
4lžíce
pistácie
nasekané
|
Pokyny
Těsto
- V míse smícháme špaldovou mouku, mandlovou mouku, cukr, sůl a promícháme, aby se rozbily hrudky.
- Přidáme na kousky nakrájené máslo a vytvoříme drobenku.
- Po lžičkách přiléváme vodu, dokud nevznikne hutné těsto, ze kterého se dá vytvarovat koule (může se stát, že nespotřebujeme všechnu vodu anebo budeme muset přidat ještě lžíci vody navíc).
- Důležité je těsto nepřepracovat – měly by v něm zůstat malé kousky másla, díky nimž bude těsto po upečení křehké a křupavé.
- Takto připravené jej zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici.
- Troubu si předehřejeme na 190 °C.
- Odpočaté těsto vytáhneme z ledničky, rozválíme na kruh a opatrně přeneseme do vymazané formy.
- Dno propícháme vidličkou, a aby se těsto nezvedalo, vyložíme vnitřní část koláče pečicím papírem a zatížíme fazolemi.
- Vložíme koláč do trouby a pečeme 15 minut.
- Poté odstraníme alobal s fazolemi a dáme ještě na 5–10 minut dopéct, nebo dokud okraje nezačnou zlátnout.
- Upečené těsto vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.
- Mezitím si připravíme náplň.
Náplň
- Jahody a rebarboru omyjeme a nakrájíme.
- V menším kastrolku na mírném plameni rozvaříme jahody s rebarborou a vanilkovým extraktem na hustší směs.
- Občas promícháme, aby se směs nepřichytila.
- Pomocí tyčového mixeru ji rozmixujeme najemno a necháme vystydnout.
- Studené mascarpone vyšleháme s cukrem.
- Přidáme ještě smetanu ke šlehání a dál šleháme, dokud nevznikne hladká hmota.
- Ze směsi si odděláme ¾ hrníčku krému na pozdější zdobení (uložíme do lednice).
- V menší misce si podle návodu připravíme ztužovač, který následně smícháme s vychladlou jahodovo-rebarborovou směsí.
- Jahodovo-rebarborovou směs následně opatrně a po troškách zašleháváme do směsi z mascarpone.
Dohotovení
- Směsí naplníme korpus, uhladíme a dáme ztuhnout do ledničky, minimálně na 2–3 hodiny.
- Po této době si připravíme cukrářský sáček a zdobicí špičku.
- Naplníme ho zbývajícím krémem z lednice a koláč ozdobíme.
- Můžeme ho posypat nasekanými pistáciemi.
- Koláč necháme následně ztuhnout v lednici do dalšího dne, aby se chutě propojily a krusta trochu zvláčněla.