Klasickou česnečku, neboli oukrop, většina nejspíš dobře zná. Zkusme si připravit její jemnější variantu s pečeným česnekem, která je navíc zjemněná smetanou! Na dochucení se skvěle hodí čerstvá pažitka a nezapomeňme na dokřupava osmaženou slaninu! Uvařte si tuto krémovou česnečku s pažitkou a slaninou podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Klasickou česnečku, neboli oukrop, většina nejspíš dobře zná. Zkusme si připravit její jemnější variantu s pečeným česnekem, která je navíc zjemněná smetanou! Na dochucení se skvěle hodí čerstvá pažitka a nezapomeňme na dokřupava osmaženou slaninu! Uvařte si tuto krémovou česnečku s pažitkou a slaninou podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Celé palice česneku lehce seřízneme na vršku.
- Pokapeme je olivovým olejem, zabalíme do alobalu a dáme přibližně na 40 minut péct do trouby na teplotu 200°C.
- Hotový česnek necháme krátce vychladnout.
- V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli.
- Přidáme na kostičky nakrájené brambory, krátce opečeme a zalijeme vývarem.
- Přivedeme k varu, poté ztlumíme plamen, přiklopíme a vaříme asi 20 minut, aby brambory změkly.
- Nyní do polévky vymačkáme upečený česnek (každý stroužek stlačíme a česnek lehce vyleze ven).
- Nakonec polévku rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu, dochutíme solí, čerstvě namletým pepřem a nasekanou pažitkou.
- Před podáváním polévku posypeme dokřupava orestovanou slaninou.
Co se slupkami od brambor, pokud ještě nejsou naklíčené, vařte beze zbytku - udělejme si z nich další dobrotu! Jak? Pořádně je umyjeme, pokapeme olivovým olejem, okořeníme dle chuti a vložíme na pečicí papíru do trouby. Pečeme při 200 °C asi 10 minut. Více receptů na zero food waste najdete ve videoseriálu Vaříme beze zbytku na Jakvkuchyni.cz!