Krémová lišková polévka

Krémová polévka z lišek je lahodný způsob, jak si užít tyto vynikající sezónní houby. Lišky dodají polévce nejen výraznou chuť, ale také zlatavou barvu. K polévce lze přidat pošírované vejce a čerstvé bylinky, skvěle chutná s čerstvým pečivem. Zkuste recept na krémovou polévku z lišek na Jakvkuchyni.cz!
Krémová polévka z lišek je lahodný způsob, jak si užít tyto vynikající sezónní houby. Lišky dodají polévce nejen výraznou chuť, ale také zlatavou barvu. K polévce lze přidat pošírované vejce a čerstvé bylinky, skvěle chutná s čerstvým pečivem. Zkuste recept na krémovou polévku z lišek na Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    vývar cca 1l kuřecí
    lišky 300g čerstvé, lze použít i odpovídající množství sušených
    brambor 300g
    smetana cca 100ml ke šlehání
    máslo 50g
    petrželka 3lžičky nasekaná
    šalotka 1ks
    ocet 1lžíci
    kopr několik snítek čerstvý
    vejce k podávání
Pokyny
  1. Lišky očistíme.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku.
  3. Když je šalotka hotová, přidáme nakrájené lišky.
  4. Několik lišek můžeme odložit stranou, orestovat je na másle a použít na ozdobení hotové polévky.
  5. Základ polévky začneme pozvolna opékat.
  6. Dále přidáme nasekanou petrželku a cca 5 minut vše společně opékáme.
  7. Houby osolíme, přidáme na kostičky nakrájené brambory a zalijeme vývarem (zprvu doporučujeme přilít cca 700 ml vývaru a dále ho pak průběžně dolévat, abychom docílili ideální konzistence polévky).
  8. Polévku cca 10 minut povaříme, aby brambory změkly. Jakmile jsou brambory měkké, rozmixujeme spolu s polévkou dohladka.
  9. Na konec ji dochutíme octem, který necháme krátce odpařit varem.
  10. Polévku zjemníme smetanou a dochutíme pepřem.
  11. Dle chuti můžeme přidat také nasekaný kopr nebo ho použijeme pouze na ozdobu.
  12. Polévku můžeme ozdobit také orestovanými liškami a podáváme ji ideálně spolu s pošírovaným vejcem.

Kelímek od smetany je potřeba důkladně vyprázdnit (vylít jeho obsah, případně vytřít zbytky pomocí použité papírové kuchyňské utěrky) a následně jej lze vytřídit do žlutého kontejneru. Hliníková víčka je ideální shromažďovat ve větším množství - například v kuličce o objemu alespoň 5 cm, takto je pak třídit do nádob na kovy označené šedou samolepkou. Pokud byla smetana balena v nápojovém kartonu, prázdný a sešlápnutý nebo zmačkaný obal patří do kontejneru označeného oranžovou samolepkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*