Krémová polévka z lišek je lahodný způsob, jak si užít tyto vynikající sezónní houby. Lišky dodají polévce nejen výraznou chuť, ale také zlatavou barvu. K polévce lze přidat pošírované vejce a čerstvé bylinky, skvěle chutná s čerstvým pečivem. Zkuste recept na krémovou polévku z lišek na Jakvkuchyni.cz!
|
Krémová polévka z lišek je lahodný způsob, jak si užít tyto vynikající sezónní houby. Lišky dodají polévce nejen výraznou chuť, ale také zlatavou barvu. K polévce lze přidat pošírované vejce a čerstvé bylinky, skvěle chutná s čerstvým pečivem. Zkuste recept na krémovou polévku z lišek na Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
|
Chod
|
Pokyny
- Lišky očistíme.
- V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku.
- Když je šalotka hotová, přidáme nakrájené lišky.
- Několik lišek můžeme odložit stranou, orestovat je na másle a použít na ozdobení hotové polévky.
- Základ polévky začneme pozvolna opékat.
- Dále přidáme nasekanou petrželku a cca 5 minut vše společně opékáme.
- Houby osolíme, přidáme na kostičky nakrájené brambory a zalijeme vývarem (zprvu doporučujeme přilít cca 700 ml vývaru a dále ho pak průběžně dolévat, abychom docílili ideální konzistence polévky).
- Polévku cca 10 minut povaříme, aby brambory změkly. Jakmile jsou brambory měkké, rozmixujeme spolu s polévkou dohladka.
- Na konec ji dochutíme octem, který necháme krátce odpařit varem.
- Polévku zjemníme smetanou a dochutíme pepřem.
- Dle chuti můžeme přidat také nasekaný kopr nebo ho použijeme pouze na ozdobu.
- Polévku můžeme ozdobit také orestovanými liškami a podáváme ji ideálně spolu s pošírovaným vejcem.
Kelímek od smetany je potřeba důkladně vyprázdnit (vylít jeho obsah, případně vytřít zbytky pomocí použité papírové kuchyňské utěrky) a následně jej lze vytřídit do žlutého kontejneru. Hliníková víčka je ideální shromažďovat ve větším množství - například v kuličce o objemu alespoň 5 cm, takto je pak třídit do nádob na kovy označené šedou samolepkou. Pokud byla smetana balena v nápojovém kartonu, prázdný a sešlápnutý nebo zmačkaný obal patří do kontejneru označeného oranžovou samolepkou.